Dit zijn de drie topfavorieten voor de wereldtitel bij de dames op het WDF-WK

Van 2 tot en met 10 april wordt de eerste editie van het WDF-WK gespeeld op Lakeside. In Frimley Green doen 24 vrouwen een gooi naar de wereldtitel bij de dames.

Nooit eerder was het prijzengeld zo hoog op een wereldkampioenschap voor dames. In totaal mogen zij 87.500 pond verdelen, waarbij 25.000 pond naar de winnares gaat. Hieronder lees je onze drie topfavorieten.

Mikuru Suzuki

Officieel is Mikuru Suzuki niet de verdedigend kampioen op Lakeside, maar de Japanse won wel de twee laatste edities van het dameswereldkampioenschap. Dat was in 2019 en 2020, onder de vlag van de BDO. Die bond werd later in 2020 failliet verklaard, waarna de World Darts Federation (WDF) het stokje heeft overgenomen voor de amateurdarters.

Suzuki is één van de weinige dames die op televisie op constante basis een degelijk niveau laat zien. De ondergrens lijkt bij haar boven de 75 gemiddeld te liggen, terwijl ze ook geregeld rond de 85 gemiddeld staat te gooien.

Beau Greaves

De grootste rivale van Suzuki is wellicht Beau Greaves, die zij in de kwartfinales al kan tegenkomen. De pas 18-jarige Engelse kampte vorig jaar nog met darteritus, maar tijdens de Isle of Man Darts Festival in maart was te zien dat zij daar nauwelijks nog last van heeft.

Greaves domineerde dat evenement door alle drie de singlestoernooien op haar naam te schrijven. Haar gemiddeldes in die finales; 85, 88 en 99 over een lengte van vijf tot zeven legs. In 2020 maakte zij haar debuut op het dameswereldkampioenschap. Toen verloor Greaves in de halve eindstrijd met 2-1 in sets van de latere kampioene Suzuki.

Deta Hedman

De meest ervaren vrouw van het deelnemersveld is Deta Hedman, die alweer haar vijftiende wereldkampioenschap gaat spelen. Zij deed eerder elf keer mee aan het dameswereldkampioenschap bij de BDO, één keer dames-WK bij PDC, eenmaal officieel PDC-wereldkampioenschap, één keer senioren-WK).

Hedman heeft al meer dan tweehonderd titels op haar naam staan, maar een wereldtitel ontbreekt nog op haar palmares. In 2012, 2014 en 2016 was de geboren Jamaicaanse de verliezend finalist op Lakeside.

Outsiders

Veel outsiders zijn er niet. Daarvoor is het deelnemersveld bij de dames in de breedte toch te zwak. Opmerkelijk is wel dat de topfavorieten allemaal in dezelfde helft van het toernooischema zitten, dus dat biedt kansen voor andere dames om de finale van een wereldkampioenschap te halen.

Corrine Hammond lijkt op voorhand de beste papieren te hebben in de onderkant van het toernooischema. Zij heeft Rhian O'Sullivan en Maria O'Brien als voornaamste uitdagers richting de eindstrijd.

Enkele grote namen ontbreken

Niet alle topspeelsters doen mee in Frimley Green. In het deelnemersveld ontbreken drie actieve voormalig wereldkampioenen en ook de populairste speelster is er niet bij.

Viervoudig dameswereldkampioene Lisa Ashton was in 2020 en 2021 in het bezit van een PDC Tour Card en kon daardoor niet deelnemen aan het WDF-circuit, waar kwalificatie voor dit toernooi verdiend kon worden. Fallon Sherrock had zich wel geplaatst, maar wilde eerst niet, toen toch wel, en uiteindelijk toch niet meedoen op Lakeside. Zij meldde zich vorige maand af, nadat ze slechts een week daarvoor opnieuw in het deelnemersveld was opgenomen. De precieze reden voor haar afwezigheid is niet bekendgemaakt.

De reden waarom Sherrock opnieuw werd opgenomen in het deelnemersveld was omdat onder meer Anastasia Dobromyslova is geschorst door de WDF. Vanwege de inval van Rusland in buurland Oekraïne mogen Russische en Wit-Russische speelsters niet meer meedoen aan WDF-toernooien. Dat geldt dus ook voor drievoudig wereldkampioene Dobromyslova, die ondanks haar Russische nationaliteit al jarenlang in Engeland woont.

De vierde grote afwezige is tienvoudig winnares Trina Gulliver, zij speelde in het kwalificatiecyclus voor het WDF-WK amper toernooien. In die periode onderging zij een behandeling tegen alcoholverslaving, waarover Gulliver eerder een openhartig interview gaf.

Klik hier om je team samen te stellen voor het Lakeside WDF World Championship Spel. Minimaal 150 euro aan prijzen!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties