"Ik vecht voor de meisjes die die kans niet krijgen" - Deta Hedman verklaart weigering om tegen Noa-Lynn van Leuven te spelen

Deta Hedman haalde onlangs wereldwijd de krantenkoppen toen de drievoudig Lakeside-finaliste op de WDF Denmark Open weigerde om tegen transgender Noa-Lynn van Leuven te spelen.

Geruchten dat Hedman zich terugtrok vanwege ziekte om haar rankingpunten te behouden bleken onjuist. Tegenover GB News deed ze de werkelijke reden uit de doeken. ''Nee, ik heb me niet teruggetrokken vanwege een slechte gezondheid", begint ze. "De afgelopen jaren heb ik geworsteld met de situatie van het spelen van een transgender en meer dan eens wilde ik me terugtrekken, maar mensen spraken met me en zeiden dat ik het niet moest doen. Maar uiteindelijk kreeg het me te pakken en tastte het me fysiek en mentaal aan."

Hedman dacht niet alleen na over de toekomst van haar eigen individuele spel, maar ook over haar rol binnen de WDF. "Alle dames die deelnemen aan het damsdarts klaagden dat ze er geen plezier aan beleefden. Ze vroegen me om naar het bestuur te stappen en te kijken of ik daar verandering in kon krijgen", legt ze uit. "Er kwamen zoveel meisjes naar me toe en ik zat daar gewoon, deed mijn koptelefoon op en huilde tranen met tuiten."

"Ik heb een gesprek gehad met onze toernooidirecteur, een privégesprek zonder dat iedereen erbij was. Ik legde het hem uit en zei 'ik kan het niet'. Ik viel gewoon in stukjes uiteen", herinnert Hedman zich. "Ik vecht ook voor de meisjes die die kans niet krijgen. Want als we het erbij laten zitten en onze kop in het zand steken, is er niets voor jonge vrouwen en meisjes om naar te streven. Dat is iets wat ik heel belangrijk vind."

Hedman stelt ook voor dat transatleten naast mannen- en vrouwenevenementen hun eigen toernooien krijgen. "Ik zou me kunnen voorstellen dat er een open toernooi komt voor trans, non-binair of wie er maar wil spelen," besluit ze.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties