Neil Duff eerste amateurwereldkampioen bij de WDF

Neil Duff heeft zondagavond de eerste editie van het WDF-WK op Lakeside op zijn naam geschreven. Na een enerverende finale was hij met 6-5 in sets te sterk voor Thibault Tricole.

Opmerkelijk is wel dat Duff in de finale minder legs won dan zijn tegenstander. Tricole won 23 legs, tegenover 20 voor The Duff Man. Dat kwam vooral door de beginfase, waarin Tricole in de eerste vier sets driemaal een set met 3-0 wist te winnen. Tussendoor pakte Duff wel set drie, waardoor de stand 3-1 in het voordeel van de Fransman was.

Duff trok echter vervolgens drie sets op rij naar zich toe en nam daarmee het initiatief over van zijn opponent. Tricole wist daarna tweemaal terug te komen van een achterstand en dwong een beslissende elfde set af.

Tricole liet in de eerste leg van set elf twee kansen liggen om op voorsprong te komen. Twee dure missers zo bleek later, want Duff pakte de leiding wel en wierp daarna een 15-darter voor een break. De Noord-Ier kon het daarna in zijn eigen leg afmaken en deed dat met zijn tweede matchdart via tops.

Hij is hiermee de eerste wereldkampioen bij de WDF, dat sinds de ondergang van de BDO het stokje heeft overgenomen voor het amateurdarts. Wayne Warren was in 2020 de laatste wereldkampioen bij de BDO. In 2021 werd er geen wereldkampioenschap voor amateurs gespeeld.