Nederland wist sinds de eerste editie van de World Cup of Darts in 2010 viermaal het WK voor landenteams te winnen. Telkens maakte Raymond van Barneveld onderdeel uit van het team, maar hoe groot is de kans dat ‘Barney’ ook dit jaar het oranje-tenue mag aantrekken?

De status van teamcaptain raakte Van Barneveld al kwijt aan Michael van Gerwen, de huidige nummer één van de wereld. ‘Mighty Mike’ maakt dit jaar dus op zeker deel uit van het Nederlandse team tijdens de World Cup of Darts, dat bestaat uit twee darters.

Kwalificatiecriteria

Officieel is het niet mogelijk om automatisch plaatsing af te dwingen voor het WK voor landenteams. Het reglement zegt dat de PDC zijn discretionaire bevoegdheid gebruikt om per team twee darters toe te wijzen.

In de praktijk komt dat – vooral bij de top-8 geplaatste landen – normaal gesproken neer op de twee hoogste geplaatste spelers per land. Echter wijkt de PDC soms af van deze ‘ongeschreven regel’.

Dat gebeurde onder meer bij de samenstelling van het Nederlandse team in 2016. Jelle Klaasen was destijds de Nederlandse nummer twee op de wereldranglijst. Van Gerwen weigerde echter om samen met Klaasen een duo te vormen vanwege een conflict in het verleden.

Kelly Deckers/PDC

Foto: Kelly Deckers/PDC

Wordt Wattimena dit jaar gepasseerd?

Momenteel is Jermaine Wattimena de tweede Nederlander op de PDC Order of Merit. ‘The Machine Gun’ staat 27ste, vlak voor Klaasen (28), Raymond van Barneveld (29) en Benito van de Pas (30). Iets lager op de wereldranglijst staan verder nog Vincent van der Voort (37), Jeffrey de Zwaan en Jan Dekker (gedeeld 43ste).

De grote vraag is echter of Van Barneveld in zijn afscheidsjaar gepasseerd gaat worden. Bovendien is ‘Barney’ samen met Van Gerwen titelverdediger op de World Cup of Darts.

In 2016 wist Phil Taylor de Champions League of Darts te winnen, het toernooi waarvoor de top-8 van de wereldranglijst werd uitgenodigd. In de daaropvolgende maanden viel ‘The Power’ uit de top-8, waarna de PDC de regels iets aanpaste.

Indien de titelverdediger niet meer tot de acht beste darters ter wereld behoorde, kreeg de verdedigend kampioen alsnog een uitnodiging ten koste van de nummer acht. Taylor wist voorafgaand aan de Champions League of Darts de World Matchplay te winnen, waardoor de 16-voudig wereldkampioen terugkeerde in de top-8, wat de regelwijziging uiteindelijk overbodig maakte.

De kans is dus best groot dat Van Barneveld opnieuw aan de zijde van Van Gerwen staat, aangezien de Hagenaar mede-titelverdediger is én aan zijn laatste seizoen bezig is. Enkel uitzonderlijke prestaties (bijvoorbeeld Euro Tour-titel of finale UK Open) van andere landgenoten als Wattimena of Jeffrey de Zwaan, zouden een laatste uitnodiging voor Van Barneveld kunnen voorkomen.

De PDC hoopt ongetwijfeld dat ‘Barney’ zich in de komende maanden opwerkt tot de tweede hoogstgeplaatste Nederlander op de wereldranglijst, zodat ze uiteindelijk geen afweging hoeven te maken.

Kelly Deckers/PDC

Foto: Kelly Deckers/PDC

Nederlandse darters op huidige wereldranglijst

PositieSpelerPrijzengeld
1Michael van Gerwen£1.602.750
2Jermaine Wattimena£161.750
3Jelle Klaasen£158.000
4Raymond van Barneveld£153.000
5Benito van de Pas£144.250
6Vincent van der Voort£128.250
7Jeffrey de Zwaan£104.500
8Jan Dekker£104.500
9Danny Noppert£97.000
10Ron Meulenkamp£82.500

Tags: | | |

Schrijver: Pieter Verbeek