Voorbeschouwing: Dit zijn de zestien deelnemers op de World Seniors Darts Matchplay dit weekend

Op zaterdag 2 september en zondag 3 september wordt de tweede editie van de World Seniors Darts Matchplay gespeeld. Bekende darters van boven de vijftig jaar oud doen hier aan mee.

Het deelnemersveld voor de World Seniors Darts Matchplay 2023 bestaat uit zestien deelnemers. Dartsnieuws stelt alle deelnemende spelers stuk voor stuk aan u voor.

Deelnemersveld World Seniors Darts Matchplay 2023

Scott Mitchell (53)

Sinds dit jaar is Scott Mitchell ook op het seniorencircuit te bewonderen. 'Scotty Dog' debuteerde begin dit jaar op het senioren-WK, waar hij in de tweede ronde verloor van Robert Thornton.

In 2010 debuteerde Mitchell op Lakeside in Frimley Green. Na vijf vroege uitschakelingen won de Engelsman in 2015 plots de titel door Martin Adams na een heerlijke finale met 7-6 te verslaan.

Nadien strandde Mitchell nog twee keer in de kwartfinales en éénmaal in de halve finales van Lakeside. Vanaf 2020 speelt Mitchell ook PDC toernooien. In 2021 veroverde hij een Tour Card en dat jaar deed hij ook mee aan het WK Darts in Alexandra Palace. Na twee seizoenen raakte Mitchell zijn Tour Card weer kwijt.

Paul Hogan (60)

De 60-jarige Paul Hogan heeft niet veel titels op zijn palmares staan, maar is voor velen altijd een gevaarlijke opponent gebleken. Deed elf keer mee aan de wereldkampioenschappen bij de BDO en WDF, met vier kwartfinales als hoogtepunten.

Verder deed Hogan al zes keer mee aan de UK Open bij de PDC. Bij dat toernooi wist 'Crocodile Dundee' al grote namen als Adrian Lewis en Gary Anderson uit te schakelen. In 2017 en 2018 haalde Hogan telkens de laatste zestien bij de 'FA Cup of Darts'.

liRichie Howson (57)

Richie Howson is één van de weinige deelnemers op dit toernooi die zijn bekendheid vooral met goede resultaten via de World Seniors Darts Tour heeft vergaard.

Vorig jaar haalde hij de tweede ronde op de World Seniors Darts Championship en de halve finales op dit toernooi. Destijds verloor hij bij de laatste vier van de uiteindelijke winnaar David Cameron.

Het hoogtepunt van zijn carrière kwam echter begin dit jaar, toen hij de finale haalde van de World Seniors Darts Championship. Na zeges op David Cameron, Andy Jenkins, Phil Taylor en Leonard Gates verloor hij in de eindstrijd van Robert Thornton. Vervolgens haalde 'The Owl' ook de eindstrijd op het toernooi Champion of Champions. Toen bleek Leonard Gates echter te sterk in de finale.

Trina Gulliver (53)

Trina Gulliver is één van de twee vrouwen in het deelnemersveld. Ze deed mee aan alle voorgaande TV-toernooien van de World Seniors Darts Tour, maar een overwinning boeken deed ze nog niet.

'The Golden Girl' geldt als één van de meest succesvolste vrouwelijke dartsters ooit. Ze heeft 166 verschillende titels op haar naam staan, een aantal dat enkel wordt overtroffen door Deta Hedman.

Het verschil met Hedman is echter wel dat Gulliver tien wereldtitels heeft gewonnen, tegenover nul voor Hedman. De 53-jarige Engelse werd van 2001 tot en met 2011 negen keer wereldkampioen. Na vier jaar misgrijpen pakte ze in 2016 eindelijk haar tiende wereldtitel.

Deta Hedman (63)

Door de afmelding van Martin Adams mag Hedman opdraven tijdens dit toernooi. Zoals zojuist al gememoreerd geldt Hedman als één van de succesvolste speelsters ooit bij het damesdarts.

Ze won honderden titels op diverse open toernooien. Won driemaal de Dutch Open, en tweemaal de World Masters en Finder Masters bij de dames. Alleen die ene wereldtitel ontbreekt op haar palmares. In 2012, 2014 en 2016 stond ze wel in de Lakeside-finale.

Kevin Painter (55)

Kevin Painter is één van de vier spelers die tot nu toe aanwezig was bij alle grote toernooien van de World Seniors Darts Tour. Sinds hij in 2021 er niet in slaagde zijn PDC Tour Card te winnen op de Q-School, zoekt 'The Artist' zijn heil bij toernooien van andere organisaties.

Toch boekte Painter zijn grootste successen bij de PDC. In 2004 verloor de Engelsman na een legendarische finale met 7-6 van Phil Taylor. Painter speelde in totaal 26 WK's, waarvan zeven bij de BDO, zeventien bij de PDC en twee bij de WSDT.

De 55-jarige darter zette in 2011 de kroon op zijn carrière door op de Players Championship Finals zijn enige major-titel te winnen. Hij won nog vijf andere rankingtoernooien bij de PDC en maakte in 2012 zijn opwachting in de Premier League Darts.

Leonard Gates (52)

Leonard Gates heeft dit jaar een spectaculaire entree gemaakt op de World Seniors Darts Tour. Het begon met een halvefinaleplaats op de World Seniors Darts Championship, waarna hij vervolgens in maart Champion of Champions wist te winnen na zeges op Phil Taylor, Martin Adams en Richie Howson. Ook schreef hij de World Seniors Darts Masters op zijn naam.

Binnen een tijdbestek van twaalf maanden debuteerde Gates op drie verschillende WK's. Voorafgaand aan zijn deelname aan de World Seniors Darts Championship deed hij in april 2022 mee aan het WDF-WK op Lakeside. Vervolgens maakte de Amerikaanse darter in december zijn debuut in Alexandra Palace op het WK Darts van de PDC. Bij beide toernooien was de tweede ronde het eindstation.

Colin McGarry (58)

Colin McGarry deed in 2004 en 2014 mee aan het WK Darts van de PDC, maar verdween lang uit het zicht van de camera's. Vanaf 2022 verscheen hij plots weer ten tonele.

McGarry begint aan zijn vierde grote toernooi bij de WSDT. Na een kwartfinale op de World Seniors Darts Matchplay in 2022, was hij begin dit jaar dichtbij een stunt tegen Phil Taylor in de eerste ronde van het senioren-WK. Die wedstrijd werd maar nipt met 3-2 gewonnen door 'The Power'.

John Henderson (50)

John Henderson is met zijn vijftig jaar de jongste deelnemer op dit toernooi. De Schot geldt als een absolute publiekslieveling en mag door het kwijtraken van zijn PDC Tour Card nu ook op de seniorentoernooien zijn opwachting maken.

'The Highlander' beschikt over een schat aan ervaring en is al sinds begin deze eeuw op het dartscircuit te bewonderen. In 2005 en 2010 speelde hij op Lakeside en van 2012 tot en met 2021 deed hij aan negen edities van het PDC-wereldkampioenschap mee.

David Cameron (53)

David Cameron heeft al een televisietoernooi op zijn naam staan bij de World Seniors Darts Tour. In 2022 won hij de World Seniors Darts Masters na zeges op Kevin Painter (4-3), Robert Thornton (4-2), Colin Monk (4-2), Richie Howson (5-2) en Phil Taylor (6-3).

Cameron speelde al WK's bij vier verschillende bonden. Van 2014 tot en met 2020 bij de BDO, in 2022 bij de WDF en in 2023 deed 'Excalibur' mee aan het wereldkampioenschap van de PDC en dus de WSDT.

Zijn deelname aan het World Seniors Darts Championship begin dit jaar zat er na één ronde al op na een 3-2 nederlaag tegen Richie Howson. Diezelfde Howson won vervolgens in de halve eindstrijd van Champion of Champions opnieuw van Cameron (13-11).

Robert Thornton (56)

Robert Thornton is de succesvolste speler sinds de oprichting van de World Seniors Darts Tour. Drie van de zes voorgaande televisietoernooien worden gewonnen door 'The Thorn'.

De Schot won de twee senioren-WK's en was ook de beste tijdens de World Seniors Darts Matchplay in 2022. De 55-jarige Thornton heeft echter veel meer mooie prijzen op zijn palmares staan.

Hij werd in 2007 winnaar van de Winmau World Masters en won bij de PDC de UK Open (2012) en World Grand Prix (2015) door in de finale respectievelijk Phil Taylor en Michael van Gerwen te verslaan.

Neil Duff (51)

Neil Duff mag zich opmaken voor zijn derde WSDT-toernooi. Begin dit jaar maakte hij zijn debuut bij deze bond op de World Seniors Darts Championship. In Circus Tavern verloor de Noord-Ier in de kwartfinales van de uiteindelijke winnnaar Robert Thornton.

De 50-jarige Duff is een echte laatbloeier. In 2019 haalde hij de kwartfinales op de BDO World Masters en in 2022 volgde zelfs het hoogtepunt in zijn carrière. 'The Duffman' won de allereerste editie van de WDF World Darts Championship na een razend spannende finale tegen Thibault Tricole (6-5).

Phil Taylor (63)

Phil Taylor is uiteraard de meest gelouterde speler in het deelnemersveld, maar een WSDT-toernooi winnen deed de 16-voudig wereldkampioen nog nooit.

Vorig jaar was 'The Power' er echter wel dichtbij op de World Seniors Darts Masters. Toen bleek David Cameron echter te sterk voor Taylor in de finale.

Deze absolute dartslegende behoeft verder eigenlijk weinig introductie. In totaal zestien wereldtitels, 78 major-titels, 101 TV-titels en in totaal 236 gewonnen toernooien in zijn carrière. Hierdoor wordt Taylor met recht gezien als de grootste darter aller tijden.

John Part (57)

John Part is de laatste van in totaal drie Noord-Amerikaanse spelers op dit toernooi. De 56-jarige Part kan met recht een absolute grootheid worden genoemd in het darten.

In 1994 werd hij de eerste speler van buiten het Verenigd Koninkrijk die de wereldtitel pakte op Lakeside. Vervolgens werd hij in 2003 en 2008 ook wereldkampioen bij de PDC. Zijn WK-finale tegen Phil Taylor (2003) geldt als één van de meest memorabele dartswedstrijden ooit.

Nog altijd is Part de enige niet-Europeaan die wereldkampioen darts is geworden. Verder pakte de Canadees in 2006 de titel op de Las Vegas Desert Classic en won hij in totaal 20 titels bij de PDC.

Glen Durrant (52)

In 2020 won Glen Durrant nog de Premier League Darts, maar daarna ging het snel bergafwaarts met de carrière van de 52-jarige darter uit Middlesbrough. Een ingeslopen afwijking in de worp en mentale problemen lagen hieraan ten grondslag.

Speelde begin dit jaar mee op het senioren-WK, maar verloor toen kansloos in de eerste ronde met 3-0 van Mark Dudbridge. Eerder dit jaar zou Durrant meedoen aan de World Seniors Darts Masters, maar toen meldde hij zich af omdat hij zich ''niet klaar'' voelde.

Jim McEwan (56)

De laatste deelnemer op de World Seniors Darts Matchplay is Jim McEwan. De Schot debuteerde in 2022 op het WDF-wereldkampioenschap en presteerde daar verdienstelijk met een kwartfinaleplaats.

McEwan komt ook in actie bij toernooien van andere bonden en boekt daar ook geregeld succes. In 2021 en 2022 wist McEwan telkens een PDC Challenge Tour-toernooi op zijn naam te schrijven.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties