De World Series of Darts Finals 2019 is het eerstvolgende grote dartstoernooi op Nederlandse bodem. Het evenement wordt van 1 november tot 3 november gehouden in de AFAS Live in Amsterdam.

Dit toernooi is het slotstuk van de World Series of Darts. De beste spelers van het internationale circuit, enkele andere genodigden en een aantal winnaars van een kwalificatietoernooi mogen meedoen aan de World Series of Darts Finals 2019. Het deelnemersveld bestaat in totaal uit 24 spelers.

Kwalificatiecriteria

Allereerst krijgt de top acht van de World Series of Darts Order of Merit een uitnodiging. Via de vijf reguliere World Series-toernooien kunnen deelnemers punten verdienen. Zo levert een eindzege twaalf punten op, deelname is goed voor één punt. Spelers die dus meerdere uitnodigingen hebben gekregen voor de World Series-toernooien, maken dus een grotere kans op deelname aan het eindtoernooi in Amsterdam.

Mochten topspelers onverhoopt deelname aan de World Series of Darts Finals mislopen, dan is er nog een optie om op terug te vallen. De vier hoogste spelers op de wereldranglijst (op 12 oktober) die nog niet gekwalificeerd zijn, krijgen namelijk eveneens een invitatie. Michael van Gerwen is dus al zeker van deelname, aangezien de Vlijmenaar ruim aan de leiding gaat van de PDC Order of Merit. Hetzelfde geldt ook voor Rob Cross, die niet voor de cut-off uit de top vier van de wereldranglijst kan vallen.

Daarnaast worden er ook nog vier tot acht wildcards uitgedeeld. Hiervoor zouden spelers als Raymond van Barneveld en Jeffrey de Zwaan in aanmerking kunnen komen. Bovendien kan er gekeken worden naar internationale spelers om het World Series-toernooi in Amsterdam een internationaal karakter te geven.

De overige vier tot acht startplekken – afhankelijk van het aantal vergeven wildcards – zijn te verdienen via een kwalificatietoernooi. Hier mogen alle spelers met een PDC Tour Card aan meedoen. Deze wordt op 16 oktober in Barnsley gespeeld.

Wade is titelverdediger

Vorig jaar werd de World Series of Darts Finals gewonnen door James Wade. ‘The Machine’ zag zijn tegenstander Michael Smith flink wat matchdarts missen en zegevierde vervolgens met 11-10.

Het was de eerste keer dat Van Gerwen er niet in slaagde om de World Series of Darts Finals te winnen. De drievoudig wereldkampioen won het toernooi van 2015 tot en met 2017 driemaal op rij.

James Wade is de titelverdediger tijdens de World Series of Darts Finals

Foto: Michael Braunschadel/PDC

Author: Pieter Verbeek