VERGETEN DARTERS: Stefan Lord was de meest succesvolle Zweedse darter

In deze rubriek halen we regelmatig herinneringen op aan een 'vergeten darter' uit het verleden. Vandaag is het de beurt aan de Zweed Stefan Lord.

Stefan Lord werd geboren op 4 december 1954 in Stockholm. De Zweed was erbij op het allereerste BDO-WK in 1978. In de Heart of the Midlands Club in het Engelse Nottingham was hij als zesde reekshoofd vrijgesteld in de eerste ronde. In de tweede ronde versloeg hij zijn landgenoot Kenth Ohlsson met 6 legs tegen 3. In de kwartfinales was hij met dezelfde cijfers te sterk voor de Schot Rab Smith. In de halve finales moest hij echter met 8-4 zijn meerdere erkennen in de Engelsman John Lowe.

News of the World Championship

Datzelfde jaar won hij wel het News of the World Championship door in de finale de Engelsman John Coward met twee sets tegen nul te vloeren. Datzelfde toernooi won hij nogmaals in 1980. Hij is zo één van de zeven spelers die dit toernooi meermaals wisten te winnen en tevens de enige overzeese speler die het toernooi won.

In 1981 deed Lord opnieuw van zich spreken door het bereiken van de halve finales op de Winmau World Masters. Opnieuw was John Lowe, de man die hem drie jaar eerder ook al de toegang tot de finale van het WK had ontzegd, de boeman.

Opnieuw halve finale op BDO-WK

Lord ging er zowel in 1979, 1980 en 1981 al snel uit op het BDO-WK, maar in 1982 zorgde hij opnieuw voor eens sterke prestatie. In de eerste drie rondes gingen achtereenvolgens Les Capewell, Luc Marreel en Steve Brennan voor de bijl, zodat hij vier jaar na zijn debuut opnieuw in de halve finales van het WK stond. Opnieuw liep het echter in deze fase van het toernooi mis, de Schot Jocky Wilson zegevierde immers overtuigend met 4-0 in sets.

De jaren nadien was Lord er telkens bij op het BDO-WK, maar verder dan een kwartfinaleplaats in 1983 kwam hij niet meer. In 1986 verloor hij bij zijn laatste optreden op een WK al in de openingsronde met 3-0 van Paul Lim. Lord verliet de BDO in 1991 en kwam nadien niet meer in actie op internationale toernooien.

Succesvolste Zweedse darter

De Zweed is tot op heden de enige darter van zijn land die tweemaal de halve finales van een WK wist te bereiken. Magnus Caris reikte in 1994 ook tot de halve finales van het BDO-WK, maar slaagde daar slechts eenmaal in.

Lees meer over:
BDO vergeten darter

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties