VERGETEN DARTERS: Peter Evison was onnavolgbaar op de World Matchplay in 1996

In deze rubriek halen we regelmatig herinneringen op aan een 'vergeten darter' uit het verleden. Vandaag is het de beurt aan de Engelsman Peter Evison. Die boekte in 1996 de grootste triomf uit zijn carrière door de World Matchplay te winnen.

Het grote publiek leerde Evison voor het eerst kennen in 1988, toen hij bij zijn debuut op het BDO WK meteen de kwartfinales haalde, waar hij uiteindelijk verloor van de latere wereldkampioen Bob Anderson. Evison was gelanceerd en boekte een jaar later zijn eerste grote triomf met het winnen van de Winmau World Masters. In de finale, die dat jaar niet op televisie kwam, versloeg hij Eric Bristow met 3-2.

Evison zou van bij zijn debuut in 1988 tot 1992 op elk BDO WK aanwezig zijn maar kon die kwartfinaleplaats van bij zijn debuut nooit meer verbeteren. In 1993 wist hij zich niet te plaatsen. Later dat jaar besliste hij samen met vijftien andere spelers om een nieuwe bond, genaamd PDC, op te richten. In 1994 bereikte hij op het PDC WK meteen de halve finales, waar hij uiteindelijk met 5-3 ten onder ging tegen de latere wereldkampioen Dennis Priestley.

Eindzege op World Matchplay 1996

'The Fen Tiger', zoals zijn bijnaam luidde, trok in 1996 naar de World Matchplay als ongeplaatste speler. In de tweede ronde zorgde hij echter voor een ongelooflijke verrassing door de onklopbaar gewaande Phil Taylor met 8-1 huiswaarts te sturen. Na overwinningen op Sean Downs en Jamie Harvey moest hij het in de finale opnieuw opnemen tegen Dennis Priestley. Waar hij op het WK twee jaar eerder niet in was geslaagd, lukte nu wel. Evison won na een echte nagelbijter met 16-14 van Priestley en veroverde zo zijn eerste en, naar later zou blijken, enige grote trofee in de PDC.

Evison was ook de jaren daarna een man om rekening mee te houden maar finales halen lukte niet meer, het bleef uiteindelijk bij drie halve finaleplaatsen op het WK en eveneens een halve finale op de World Grand Prix in 2002.

Terugkeer naar BDO

Na 2005 zakte hij vrij snel af op de wereldranglijst en wist zich uiteindelijk niet meer te kwalificeren voor de grote toernooien. In 2008 keerde hij terug naar de BDO. Zijn beste resultaat daar was het bereiken van de kwartfinales op het Swiss Open in 2009.

Laatste poging bij PDC

Nadien keerde hij nog eens terug naar de PDC en probeerde via Q-School een Tour Card te veroveren. Die missie faalde en na enkele pogingen op de Challenge Tour gaf hij er in 2018 op 54-jarige leeftijd definitief de brui aan.

Lees meer over:
PDC vergeten darter

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties