Daryl Gurney heeft zaterdagavond zijn allereerste major gewonnen. De Noord-Ier versloeg Simon Whitlock in de finale van de World Grand Prix met 5-4.

Er ontvouwde zich een krankzinnige finale in Dublin, met alles erop en eraan. Veel 180’ers, veel missers op de dubbels, nerveuze legs, mini-comebacks, irritatie tussen beide spelers en veel emotie na afloop van de finale.

De beste start was van Whitlock, die een 2-0 voorsprong in sets wist te pakken. In set één liet Gurney vijf setpunten onbenut, waarna de Australiër via dubbel 1 toesloeg. De tweede set ging eveneens met 3-2 naar Whitlock.

Na de tweede pauze kwam ‘Superchin’ beter in de wedstrijd. Met knappe finishes vanaf 110 en 126 ging de derde set met 3-1 naar de Noord-Ier. Gurney zat in een flow en pakte ook de vierde en vijfde set voor een 3-2 voorsprong.

Een derde onderbreking brak het momentum echter van de US Masters-finalist. Gurney miste één setpijl op dubbel 8, waarna Whitlock met een sterke 98 finish de zesde set opraapte en de stand gelijk bracht. ‘The Wizard’ kwam vervolgens op één set van de overwinning door de zevende set met 3-2 te winnen.

In set acht wist Whitlock echter geen één keer zijn eigen leg te houden, Gurney deed dat wel één keer en ‘Superchin’ bracht daarmee de stand weer gelijk met een 96 check-out.

Beide spelers openden de beslissende set met een 112 finish in de eerste twee legs, daarna was het Gurney die zijn Australische opponent wederom wist te breken. De Noord-Ier miste drie matchdarts op tops, maar wist uiteindelijk met zijn pijl op dubbel 10 te wedstrijd te beslissen en zijn allereerste major-titel te winnen.

Tags: | |

Schrijver: Pieter Verbeek