Andy Hamilton keert dit jaar terug bij de PDC na twee jaar afwezigheid. Voor The Hammer is het een enorme opluchting om te vertrekken bij de BDO, de bond die kampt met financiële problemen.

De Engelsman raakte na het 2017-seizoen zijn PDC Tour Card kwijt. Hamilton zocht zijn toevlucht bij de BDO, waar hij het plezier in de sport terugvond en steeds betere resultaten boekte.

Waar de voormalig WK-finalist de weg omhoog had gevonden, ging het met de BDO juist slechter. Dieptepunt waren de problemen rondom het prijzengeld tijdens het BDO WK, dat begin januari werd gespeeld.

Lange tijd was er onzekerheid over het beschikbare prijzengeld. Pas na het toernooi werd bekend dat kampioen Wayne Warren 23.000 pond verdiende met zijn titel. Ter vergelijking; Glen Durrant verdiende een ton met zijn Lakeside-titel een jaar eerder.

Hamilton verloor bij de laatste zestien van Warren en zou voor die prestatie drieduizend pond ontvangen. Echter betwijfeld The Hammer of hij daadwerkelijk het geld gaat krijgen, vertelt hij aan Metro.co.uk.

”Het gedoe rondom het prijzengeld was voor iedereen een klap in het gezicht. De prijzenpot is het laagst sinds 1989. Voor de kampioen is de beker een leuke prijs om te hebben, maar bekers betalen geen rekeningen.”

”Veel spelers hebben het moeilijk en zitten in onzekerheid over de toekomst. Als ik betaald wordt, dan zij het zo. Als dat niet lukt, dan niet. In het slechtste scenario loop ik drieduizend pond mis.”

”Voor de spelers die meer wonnen is het nog erger. Ik zou blij zijn als ik het geld daadwerkelijk ontvang, maar ik heb het vermoeden dat het niet gaat gebeuren.”

Evert Zomer

Foto: Evert Zomer

Tags: , ,

Author: Pieter Verbeek