Er is de afgelopen tijd veel discussie over het gedrag van spelers op het podium. PDC-directeur Rod Harrington heeft stelling genomen in dit debat in gesprek met Live Darts.

Sinds de verhitte finale tussen Gerwyn Price en Gary Anderson op de Grand Slam of Darts is het aantal incidenten rap toegenomen. Volgens Harrington hoort het erbij: ‘Dat soort dingen heb je in elke sport.”

”En laten we eerlijk zijn. Het is geweldige televisie en geeft extra sfeer aan wedstrijden. Als er een incident is tussen twee bepaalde spelers zoals Anderson en Price, dan wil je ook de volgende ontmoeting tussen deze twee spelers zien.”

”Dat is waar het om draait. Het is niet enkel een spelletje, het is een bedrijf. Zonder TV-inkomsten kunnen spelers niet met een prijzengeld van een paar miljoen spelen.”

Karakters nodig

Harrington verwees in het interview naar Price, die momenteel het pispaaltje is bij het publiek vanwege zijn energieke gedrag op het podium.

”Ik ben met Eric Bristow opgegroeid. Je moest je op zijn gedrag instellen en aanpassen. Sommige uitbarstingen van Price waren over the top, maar met de meeste dingen had ik geen enkel probleem. We willen zien dat spelers juichen op het podium. We willen geen saaie spelers zien, die enkel drie pijltjes gooien en heen en weer blijven lopen.”

Sky wil de toppers zien

Ook de kritiek op het huidige rankingsysteem kwam ter sprake. Onder meer Wayne Mardle vond dat de PDC een nieuw rankingsysteem moet optuigen, omdat de huidige ranglijst niet de juiste verhoudingen tussen spelers weergeeft. Harrington is vooralsnog niet van plan om daar in mee te gaan.

”Op dit moment niet. Sky (Britse dartszender, red.) wil de toppers zien. Dus als Gary Anderson ergens niet aan meedoet, dan gaan ze zich aanvragen ‘waarom niet?’.”

”Voor de majors gebruiken we momenteel twee rankingen. Een eenjarige ranglijst (Pro Tour, red.) en de reguliere wereldranglijst. Dat zorgt volgens ons voor een perfecte mix tussen spelers die in vorm zijn en spelers als Gary Anderson en Michael van Gerwen.”

”Spelers komen vaak naar mij toe om te klagen over zaken. Maar soms moet je gewoon zeggen dat ze het puur doen vanwege hun persoonlijke belangen. Echter soms hebben een spelers een punt en dan probeer je iets aan te passen”, zo besloot Harrington.

Tags:

Author: Pieter Verbeek