Ron Meulenkamp heeft dit seizoen een enorme transformatie aan zijn lijf ondergaan. Van een lichaam die zijn bijnaam ‘The Bomb’ eer aan deed, is geen sprake meer. Meulenkamp behoort vanaf nu tot één van de meest fit uitziende darters van het PDC-circuit.

Het doormaken van een minder seizoen nam hij daarmee op de koop toe, want met het oog op de toekomst was dit een betere keuze. Toch wist de geboren Drenthenaar met een sterk slot van het seizoen de Players Championship Finals te bereiken. Een goedmakertje voor een mager seizoen, zo bevestigde Meulenkamp in een interview met Dartsnieuws.com.

”Zo kan je het wel zien. Prioriteit nummer één dit seizoen was afvallen, daarmee heb ik rekening gehouden dat ik een iets minder seizoen kon draaien. Het is lekker dat je uiteindelijk zo’n eindsprintje eruit haalt. Dat is ook hoe ik mij voel op dit moment. Ik voel me top, beter dan ooit en dat moet ik zien door te zetten.”

Pieter Verbeek/PV-Darts

Ron Meulenkamp voorafgaand aan zijn afvalperiode. Foto: Pieter Verbeek/PV-Darts

Het koste de 29-jarige Meulenkamp wellicht deelname aan het PDC World Darts Championship, al heeft hij nog de mogelijkheid om zich te kwalificeren via de PDPA-Qualifier. ‘The Bomb’ hield er rekening mee dat het afvallen invloed kon hebben op zijn darts prestaties, maar met het oog op de toekomst werd deze keuze toch gemaakt. Nu deze periode succesvol is doorlopen, ziet Meulenkamp een mooie dartscarrière in het verschiet liggen.

”Als je prioriteiten ergens anders liggen, dan kan je niet verwachten dat je de sterren van de hemel gooit. Elke darter weet dat wanneer je ergens anders mee bezig bent, dat het invloed gaat hebben op je prestaties.”

”Ik heb een operatie ondergaan, daar moest ik van herstellen. Weer op krachten komen, je lichaam opnieuw leren kennen en dat vergde allemaal tijd. Dit was voor mij gewoon een belangrijke keuze en op de lange termijn heeft dit alleen maar voordelen voor mezelf.”

”Ik wilde progressie maken als darter en dus ging ik kijken waar nog winst te behalen was. Toen kwam ik tot de conclusie dat er wel wat kilo’s af mochten en dat er een sponsor nodig was die je full-time kan laten darten. Het gewicht is eraf en de sponsor is er, dus ik zie een goede toekomst tegemoet.”

Niet alleen Meulenkamp werkt aan een betere conditie. Ook spelers als Vincent van der Voort, Simon Whitlock, Gerwyn Price en Steve Beaton zijn er mee bezig. Meulenkamp denkt dat fitheid in de toekomst van de dartssport een belangrijkere rol gaat innemen.

”Er valt nog heel veel winst te behalen op conditioneel gebied. Het is niet meer alleen pijltje rechtdoor gooien, je moet ook mentaal en lichamelijk in orde zijn. Je moet gewoon fit zijn tegenwoordig en anders leg je het gewoon af op een toernooidag, zeker op het einde als iedereen vermoeid raakt.”

Ron Meulenkamp na zijn afvalperiode.

Nu de transformatie achter de rug is, stelt Meulenkamp ook hogere verwachtingen. Het behouden van zijn Tour Card en plaatsing voor het WK is niet genoeg, de winnaar van een PDC Challenge Tour-toernooi in 2014 wil stappen maken.

”Volgend seizoen verwacht ik meer van mezelf, want ik heb deze stappen niet voor niks genomen. Ik zeg niet dat het in één jaar moet gaan gebeuren, maar ik en mijn team kijken wel omhoog. We willen de top-48 in en gewoon stappen maken, daar gaan we voor.”

Met name op de Euro Tour-kwalificatietoernooien zijn stappen te maken. Meulenkamp bereikte weliswaar acht keer de finale van een qualifier, maar stond vaak met lege handen. Dat moet volgend jaar sowieso beter, zo vindt hij zelf ook.

Ik heb zes finales verloren op de Euro Tour-kwalificatietoernooien. Dan gooide ik wel goed, maar was ik op het laatste moment niet helemaal scherp. Een keer wedstrijd pijlen gehad, een ruime voorsprong uit handen gegeven, dat was dus een tegenvaller dit seizoen. Ik had er veel meer kunnen gooien, maar dat is darten. Op een paar keer na, heb ik bijna alleen maar finales gegooid, dus op zich liggen die qualifiers mij wel, alleen heb ik vaak dat laatste stapje niet kunnen maken en daar gaan we volgend jaar verandering in brengen”, klinkt het vol zelfvertrouwen.

Tags: | |

Schrijver: Pieter Verbeek