De 32 deelnemers aan het EK Darts 2018 zijn bekend. In totaal mogen vier Nederlandse darters de reis naar Dortmund maken voor het European Championship, dat van 25 tot en met 28 oktober gespeeld wordt.

Michael van Gerwen wist acht van de dertien Euro Tour-toernooien te winnen en is daardoor de nummer één van de plaatsingslijst op het EK Darts. ‘Mighty Mike’ treft in Paul Nicholson de nummer 32 van de PDC European Tour Order of Merit. De Australiër speelde in 2013 voor het laatst op dit toernooi, terwijl Van Gerwen het European Championship vier jaar op rij op zijn naam schreef.

Jermaine Wattimena zit in hetzelfde kwart als Van Gerwen. De Gelderlander werd gekoppeld aan Peter Wright, de speler die hem eerder deze maand op de World Grand Prix versloeg. In het tweede kwart zitten Jelle Klaasen en Danny Noppert. Klaasen kruist de degens met Joe Cullen, terwijl Noppert tegenover wereldkampioen Rob Cross staat.

Mensur Suljovic, de verliezend finalist van vorig jaar, is de hoogst geplaatste speler aan de onderkant van het speelschema. ‘The Gentle’ speelt in de eerste ronde tegen Cristo Reyes. De kraker uit de eerste ronde is de partij tussen Adrian Lewis en Dave Chisnall.

Debutanten

Noppert is één van de vijf debutanten op het EK Darts. Naast de Fries gaan Steve Lennon, Ricky Evans, Richard North en William O’Connor hun eerste opwachting maken. De twee Ieren en de Evans wisten dit jaar allemaal de finale van een Euro Tour-toernooi te halen. Noppert en North haalden ieder twee halve finales op het Europese circuit.

Kelly Deckers/PDC Europe

Foto: Kelly Deckers/PDC Europe

Afwezigen

Spelers kunnen het European Championship enkel halen via de Euro Tour. Darters die dit circuit links laten liggen, kunnen dus niet op een andere manier het hoofdtoernooi halen. Gary Anderson en Raymond van Barneveld zijn de grootste slachtoffers van deze kwalificatieregel.

Andere bekende namen stelden teleur op het Euro Tour-circuit in 2018. In totaal ontbreken acht spelers uit de top-32 van de wereldranglijst op het EK Darts. Kim Huybrechts, Alan Norris, Benito van de Pas, Jamie Lewis, John Henderson en Robert Thornton liepen kwalificatie mis.

European Championship 2018
Loting

(1) Michael van Gerwen v (32) Paul Nicholson
(16) Steve West v (17) Mervyn King
(8) Simon Whitlock v (25) Steve Beaton
(9) Peter Wright v (24) Jermaine Wattimena
(5) Joe Cullen v (28) Jelle Klaasen
(12) Michael Smith v (21) Steve Lennon
(4) Ian White v (29) Richard North
(13) Rob Cross v (20) Danny Noppert
(2) Mensur Suljovic v (31) Cristo Reyes
(15) Darren Webster v (18) Stephen Bunting
(7) Max Hopp v (26) William O’Connor
(10) Jonny Clayton v (23) James Wilson
(6) James Wade v (27) Martin Schindler
(11) Daryl Gurney v (22) Ricky Evans
(3) Gerwyn Price v (30) Kyle Anderson
(14) Adrian Lewis v (19) Dave Chisnall

Tags: , , ,

Author: Pieter Verbeek