Autumn Series

Van 12 tot en met 16 september worden de PDC Autumn Series georganiseerd in het Duitse Niedernhausen. Het evenement bestaat uit vijf opeenvolgende Players Championship-toernooien.

Autumn Series Nieuws

Lees al het laatste nieuws over Autumn Series

De PDC wil – vanwege de nog geldende dreiging van het coronavirus – een zogenoemde bubbel creëren rondom de PDC Autumn Series. Van spelers wordt verwacht dat zij tussen woensdag 9 september en vrijdag 11 september aankomen bij hun hotel in Niedernhausen. Vervolgens krijgen zij een mondkapje die zij dienen te dragen totdat ze in hun hotelkamer zijn.

Spelers en staf (zoals bijvoorbeeld toernooiofficials, beveiliging en productiemedewerkers) ondergaan op diezelfde dag op een vooraf aangegeven tijdslot een coronatest. De uitslag hiervan moeten spelers ook in een hotelkamer afwachten. Overigens wordt deze coronatest (110 pond per stuk) in z’n geheel betaald door de PDC.

Een negatieve uitslag betekent dat een speler coronavrij is. Als bewijs hiervan krijgt een speler een polsband aangereikt, die gedurende het hele evenement moet worden gedragen. Met deze polsband mag een darter zich vrij bewegen binnen de bubbel, die bestaat uit een hotel, restaurant en de speelgelegenheid.

Verwijdering uit hotel bij positieve test

Wanneer een speler positief heeft getest, moet de darter in kwestie direct het hotel verlaten. Niet-Duitse spelers krijgen eerst de gelegenheid om twee weken huisvesting te regelen in Duitsland. Zij moeten bij een positieve test twee weken in quarantaine gaan voordat ze naar huis mogen terugkeren.

De PDC adviseert spelers met coronaklachten om eerst in hun eigen omgeving een Covid-19 test te ondergaan. Op die manier kan een eventueel verspilde reis worden voorkomen. Ook als die test negatief uitvalt, moet een speler alsnog deelnemen aan de verplichte test op dinsdag 7 juli.

Extra maatregelen rondom PDC Autumn Series

Aan het verlaten van de gecreëerde bubbel zijn gevolgen gebonden. Ongeacht lengte of invulling van het uitstapje, wordt een tweede coronatest afgenomen en in afwachting hiervan moet een speler opnieuw in hotelkamerisolatie gaan. De kosten van deze tweede test liggen ook bij de desbetreffende speler.

Het kan twaalf uur duren alvorens de uitslag bekend is, waardoor een speler het risico loopt uitgesloten te worden van deelname aan één van de Players Championship-toernooien tijdens de PDC Autumn Series.

Op de locatie zijn ook medisch gekwalificeerde doktoren aanwezig. Zij kunnen spelers met symptomen naar hun hotelkamer sturen totdat zij weer medisch gezond zijn verklaard.

Ook tijdens de toernooien worden maatregelen genomen om eventuele besmetting tegen te gaan. Van spelers wordt verwacht dat zij één meter afstand houden van elkaar en regelmatig hun handen wassen.

Bovendien worden er looproutes geplaatst en is er een wachtplek waar spelers moeten staan wanneer hun tegenstander aan het gooien is. Daarnaast hebben spelers ieder hun eigen tafeltje waar ze hun bezittingen (zoals flesje water, mobiel en darts materiaal) op kunnen leggen. Deze tafels worden na elke wedstrijd gereinigd. Zodra een speler heeft verloren, moet deze direct de speelgelegenheid verlaten en terugkeren naar het hotel.

Prijzengeld

De PDC Autumn Series bestaat uit vijf Players Championship-toernooien, waarbij telkens 75.000 pond aan prijzengeld wordt verdeeld. Een overwinning in de eerste ronde levert vijfhonderd pond op. Dit loopt vervolgens op tot een beloning van tienduizend pond voor de winnaar.

Het prijzengeld telt mee voor de wereldranglijst, Pro Tour-ranking en de Players Championship Order of Merit. Bovendien wordt er een speciale PDC Autumn Series Order of Merit opgezet. De nummer één van deze ranking ontvangt een uitnodiging voor de Grand Slam of Darts 2020.

Deze vijf toernooien zijn overigens ook de laatste rankingtoernooien in de kwalificatierace voor de World Grand Prix. Dit prestigieuze evenement vindt plaats van 6 tot en met 12 oktober.

Resultaat Prijzengeld
Winnaar £10,000
Runner-up £6,000
Halve finale £3,000
Kwartfinale £2,250
Laatste 16 £1,500
Laatste 32 £1,000
Laatste 64 £500
Totaal £75,000