Van Barneveld hakt knoop door en stopt na WK 2020 met darten

Raymond van Barneveld is komend seizoen voor het laatst te bewonderen op het dartscircuit. De 51-jarige Hagenaar heeft besloten dat het WK Darts 2020 zijn laatste officiële PDC-toernooi wordt.

De vijfvoudig wereldkampioen maakte zijn aanstaande dartspensioen bekend in gesprek met The Darts Show. Van Barneveld hoopt komend seizoen nog een laatste keer te schitteren op het PDC-circuit.

''Volgend jaar wordt mijn 35ste seizoen als darter op het hoogste niveau. Dat gaat mijn laatste worden. Ik heb gemerkt dat ik het niet meer kan. Ik weet waar ik toe in staat ben, maar de afgelopen drie á vier jaar is het niet meer gelukt. In deze periode heb ik enkel de World Cup of Darts gewonnen met Michael van Gerwen.''

''Ik win geen toernooien meer en ik weet niet waarom. In mijn privéleven zijn er een hoop dingen gebeurd en ik voel dat mijn lijf niet meer honderd procent is. Ik heb niet meer de motivatie en fysieke kracht om door te zetten. Ik ben een winnaar, wil bekers omhoog tillen, maar dat lukt niet meer. Ik wil niet dat mijn carrière als een nachtkaars uit gaat, daarom heb ik deze beslissing genomen.''

[caption id="attachment_15098" align="alignnone" width="350"]Lawrence Lustig/PDC Foto: Lawrence Lustig/PDC[/caption]

Goed gevulde prijzenkast

De Nederlandse dartspionier won viermaal de Lakeside, alvorens hij in 2006 de overstap maakte van de BDO naar de PDC. Er was direct succes voor 'Barney', die hetzelfde jaar de UK Open won door Phil Taylor in de finale te verslaan. Sindsdien won Van Barneveld 29 titels bij de profbond, waaronder het WK Darts in 2007 na een legendarische finale.

Naast titels op de UK Open (2) en het WK, mocht Van Barneveld ook een keer de hoofdprijs optillen bij de Grand Slam of Darts (2012) en de Premier League Darts (2014). De Zuid-Hollander werd tevens de eerste darter ooit die op zowel het WK als in de Premier League Darts een negendarter produceerde.

Volwaardig afscheid nemen

Van Barneveld hoopt in de periode die hem rest als professioneel darter op een volwaardige manier afscheid te nemen van de sport. 'Barney' heeft vooral zijn zinnen gezet op een zesde wereldtitel.

''Ik geloof absoluut dat ik nog een keer wereldkampioen kan worden. Als je mij had gezegd dat ik in 2007 mijn laatste wereldtitel zou pakken, dan had ik je voor gek verklaard. Maar de afgelopen jaren is gebleken dat er een aantal fenomenale spelers zijn opgestaan.''

''Mijn grootmoeder zei altijd; 'als je ergens in gelooft, dan kan je alles verwezenlijken' en daar geloof ik in, maar ook dat houdt een keer op. Ik ga op mijn 52ste met pensioen en kijk er naar uit om dan tijd door te brengen met mijn familie.''

Lees meer over:
PDC

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties