Clayton houdt Noppert uit finale op World Grand Prix

Jonny Clayton heeft een einde gemaakt aan het sterke toernooi van Danny Noppert op de World Grand Prix. The Ferret versloeg de Nederlander om de finale te halen van het dubbel-in dubbel-uit toernooi in Leicester.

Noppert had op weg naar de laatste vier afgerekend met Michael van Gerwen (2-0), Vincent van der Voort (3-0) en Ian White (3-1). Vrijdagavond bleek de regerend Premier League-kampioen Clayton toch een maatje te groot.

Voor de Welshman wordt het zijn vierde eindstrijd op een televisietoernooi binnen twaalf maanden. Clayton schreef vorig jaar in november samen landgenoot Gerwyn Price de World Cup of Darts op zijn naam. Vervolgens won de 47-jarige Clayton dit seizoen de Masters en de prestigieuze Premier League Darts.

Deze toernooien telden echter allemaal niet mee voor de wereldranglijst, waardoor The Ferret bij aanvang van de World Grand Prix nog 'maar' veertiende stond op de wereldranglijst. Dit toernooi telt wel mee voor de PDC Order of Merit en met deze finaleplek is Clayton in ieder geval opgeschoven naar de elfde positie op de wereldranglijst.

Clayton deelde aan het begin van de wedstrijd meteen een tik uit door de eerste set te pakken. Noppert gooide een goede eerste leg, maar zag zijn Welshe tegenstander twee goede finishes (83 en 108), met tussendoor 11-darter, gooien om de eerste set met 3-1 naar zich toe te trekken.

Maar Noppert trok de stand gelijk. Hij brak Clayton in de eerste leg van de tweede set met een 72 finish en verzilverde de break met een 15-darter. In de vierde leg haalde The Freeze de tweede set binnen met een 13-darter.

De Nederlander leek vervolgens meteen de voorsprong te pakken in de derde leg, maar liet vijf kansen onbenut om de eerste leg te pakken. Clayton gooide 90 uit voor 1-0 en maakte vervolgens 2-0 nadat Noppert twee breakkansen niet benutte. Hij maakte wel 2-1 met een 107 check-out, maar liet in de daaropvolgende leg opnieuw twee kansen liggen op een rebreak. Clayton wierp een 16-darter en won de derde set met 3-1.

Noppert was daarna goed op weg om de stand gelijk te trekken na vier sets, want hij kwam op 2-0 in set vier. Echter draaide Clayton de set om met onder meer een 13-darter en 14-darter voor een 3-1 voorsprong in sets.

In de vijfde set pakte The Ferret al snel een 2-0 voorsprong. Noppert kreeg nog een kans om de derde leg te pakken, maar miste zijn kans op tops. Daarna besliste Clayton de partij via dubbel 6.