(COLUMN) Het dilemma van Beau Greaves: Sportieve ambitie en uitdaging of veilige omgeving en makkelijk geld verdienen

De PDC maakte deze week bekend dat spelers die zich hebben geplaatst voor het WK Darts in Alexandra Palace in december, niet eerder die maand mogen deelnemen op het WDF-wereldkampioenschap op Lakeside.

Voor spelers zonder PDC Tour Card is het mogelijk om zich via allerlei routes voor beide wereldkampioenschappen te plaatsen. De PDC wil hun WK-gangers echter exclusief voor hun toernooi behouden.

Op social media valt er veel kritiek te lezen op het besluit van de PDC, maar wat mij betreft is het een uitstekende beslissing. Het is een gekke gewaarwording om in een periode van drie weken tijd aan wereldkampioenschappen bij twee totaal verschillende organisaties mee te doen. Ik kan mij geen sport bedenken waar dat mogelijk is.

Deze maatregel kan ook worden gezien als bescherming van het eigen product. Daar heeft de PDC alle recht toe, want zij steken jaarlijks miljoenen geld aan prijzengeld in de sport. Bovendien wil de PDC denk ik ook voorkomen dat Tour Card-houders die laag op de ranking staan gaan denken dat zij beter af zijn zonder PDC Tour Card, zodat ze eventueel van alle walletjes (diverse organisaties zoals PDC,WDF, MODUS, World Seniors etc.) kunnen eten.

Het besluit van de PDC heeft gevolgen voor drie spelers; Luke Littler, Beau Greaves en Berry van Peer. Zij hebben zich momenteel voor beide wereldkampioenschappen geplaatst en moeten dus kiezen waar ze willen deelnemen. Luke Littler heeft inmiddels de knoop al doorgehakt en aangegeven naar Alexandra Palace te willen, en ook van Berry van Peer mag dezelfde keuze worden verwacht.

Hoe anders is dat voor Beau Greaves, waarvan door enkele insiders alvast gefluisterd wordt dat zij vrijwel zeker voor Lakeside gaat kiezen. De 19-jarige Engelse lijkt al op een vroeg moment in haar carrière op een kruispunt te staan.

De keuze enerzijds is deelname aan het WK Darts van de PDC, waarbij ze de voorkeur geeft aan sportieve ambitie. Het doel van de meeste sporters is om het maximale uit jezelf en je carrière te halen. Bij de PDC krijg je de kans om je (met een Tour Card bijna wekelijks) te meten met de beste darters ter wereld. Zo'n omgeving helpt een sporter om zelf ook beter te worden.

De andere keuze die Greaves kan maken is deelname aan het WDF-wereldkampioenschap in Frimley Green. Daar komt 'Beau 'n' Arrow' in een veilige omgeving terecht, wetende dat zij zeer waarschijnlijk met twee vingers in haar neus de wereldtitel bij de vrouwen komt ophalen met de daar bijbehorende cheque. Dit bedrag lag in 2022 op 25.000 pond. Qua prestige valt er echter weinig te halen wanneer topspeelsters als Fallon Sherrock en Mikuru Suzuki (mogelijk) niet meedoen.

Voor iemand met sportieve ambitie zou de keuze een no-brainer moeten zijn. Kijk naar Fallon Sherrock. Ze schreef tijdens het WK Darts van 2020 historie door als eerste vrouw ooit een wedstrijd te winnen in Alexandra Palace. Ze won uiteindelijk twee duels (tegen Ted Evetts en Mensur Suljovic), maar dat ene toernooi heeft wel haar leven veranderd, iets wat een wereldtitel bij de dames nooit teweeg zou brengen. Tot op de dag van vandaag profiteert Sherrock van die ene WK-deelname met lucratieve sponsordeals, boekingen voor demonstraties en deelname aan andere evenementen.

De juiste begeleiding bij een speelster als Greaves is belangrijk, maar je kunt je vraagtekens zetten of zij wel de juiste mensen om haar heen heeft verzameld. Er sijpelen geregeld geluiden door over haar twijfelachtige wijze van voorbereiding tijdens WDF-toernooien. Bovendien heeft ze een zus in haar entourage zitten die zich niet weet te gedragen, zoals eerder dit jaar bij het WDF Romanian Darts Festival. Daar zocht Bobbi Greaves ruzie met mensen uit het publiek en moest ze zelfs door haar zusje Beau tot bedaren gebracht worden.

Vrouwen in de sport hebben vaak het hoogste woord als het gaat om kansengelijkheid, en ook in de dartssport hebben vrouwelijke speelsters regelmatig hierover geklaagd. De PDC heeft de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in het damesdarts en inmiddels een circuit opgezet van 24 toernooien, plus een eigen televisietoernooi en via het Women's Series-circuit toegang tot grote toernooien als de Grand Slam of Darts en het WK Darts.

Greaves' collega-speelsters zouden haar hierop moeten aanspreken omdat zij toch één van de boegbeelden van het damesdarts is. Indien Greaves ervoor kiest om deel te nemen aan het WDF-wereldkampioenschap, dan zijn alle toekomstige woorden van Greaves over het willen van meer mogelijkheden voor vrouwen bij de PDC niets waard.

Lees meer over:
PDC column Beau Greaves WDF

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties