De Decker heeft geen podiumangst meer: "Volgende keer zeg ik gewoon tegen mijn manager dat ik het toernooi ga winnen"

Mike De Decker presteerde afgelopen weekend uitstekend op de Hungarian Darts Trophy. 'The Real Deal' haalde er de kwartfinales na zeges tegen onder meer Josh Rock en Michael Smith.

De Decker is inmiddels opgeklommen naar de 39e plaats op de wereldranglijst. “Ik heb een goed weekendje gehad. Om eerlijk te zijn: vooraf had ik tegen mijn manager gezegd dat hij niet moest verschieten als ik minstens de kwartfinale haalde. De volgende keer ga ik zeggen dat ik het toernooi ga winnen (schaterlacht)", zegt De Decker tegenover Het Nieuwsblad.

"Nee, serieus. Het loopt al even goed en ik had echt het gevoel dat ik ging presteren. Toen ik de loting zag, dacht ik wel ‘howla’. Eerst Andrew Gilding, dan Josh Rock en daarna Michael Smith. Pittig!”

De Decker had vroeger podiumangst, maar dat is inmiddels verdwenen. “Op een podium spelen, maakt me niet veel meer uit”, klinkt het. “Ik doe het ook meer en meer. Onlangs werden enkele wedstrijden van mij op vloertoernooien uitgezonden via streaming en sindsdien heb ik om de een of andere reden een klik gemaakt. Ik heb beseft dat ook op het podium een dartsbord gewoon een dartsbord is. Ik geniet er nu zelfs van en heb er plezier in, van de walk-on tot de hele sfeer errond. Vroeger was dat pure stress voor mij en van: Oei, ze zitten te kijken naar mij. Nu weet ik dat het een voordeel is als het publiek aan je kant staat. Dat ik ook wat meer emoties toon? Ja, het helpt niet als het publiek je steunt en je dan de ‘droge barry’ gaat uithangen.”

European Championship

De 27-jarige Belg liep slechts nipt deelname mis aan het European Championship. “Ik baal niet van het gemiste EK. Daar was ik ook niet echt mee bezig. Het was mijn vierde Euro Tour-manche van de twaalf… En als ik won, was het nog niet zeker dat ik erbij zou zijn. Ik was gewoon op. Zondag was echt een lange dag. Na mijn wedstrijd tegen Smith had ik 3,5 uur vrij. Ik wist niet goed wat te doen en ben dan maar in de zaal gebleven. Maar dat maakte me wak en lui, mijn energie verdween gewoon steeds meer.”

Het was pas de eerste keer dat De Decker de zondag haalde op een Euro Tour. “Dat is ervaring die je mist. Ik kwam Michael van Gerwen tegen en die raadde me aan om terug naar het hotel te gaan. Dat vond ik echter niet de moeite. Als ik de rit naar daar maakte en me had gedoucht, kon ik al bijna terugkeren. En ik ken mezelf: als ik was gaan liggen op bed, dan was ik blijven liggen. Maar ja, ik heb hier dus even het advies van Van Gerwen genegeerd (lacht).”

Tweede Belg

De Decker neemt het in de openingsronde van de World Grand Prix op tegen Joe Cullen, van wie hij eerder dit jaar in de eerste ronde van de World Matchplay verloor. Bij een goede prestatie kan hij verder oprukken op de wereldranglijst en misschien de tweede Belg worden (Kim Huybrechts staat nu 30e) achter Dimitri Van den Bergh (14e). “Ik ben daar niet constant mee bezig, maar het is beter om de top 32 in het vizier te hebben in plaats van de top 64. Ik heb altijd al gezegd dat ik de World Cup (het landentoernooi, red.) minstens één keer gedaan wil hebben. Dat is een doel. Als het niet volgend jaar is, dan het jaar erop. Ik doe mijn ding en Kim doet zijn ding, we zullen wel zien.”

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen