Deze spelers zijn al definitief zeker van het verlies van hun PDC Tour Card na dit seizoen

Na het PDPA-kwalificatietoernooi van 27 november is het deelnemersveld van het WK Darts eind december compleet. Voor een aantal spelers die zich niet voor het WK wisten te kwalificeren is het al zeker dat ze hun status als professioneel darter aan het eind van dit seizoen zullen verliezen.

Spelers die een PDC Tour Card hebben, krijgen twee jaar de tijd om een positie in de top-64 van de wereldranglijst te bemachtigen. Valt een speler na die periode uit de top-64, dan moet deze speler terug naar Q-School om te proberen zijn Tour Card terug te verdienen.

De hoogst geplaatste speler op de wereldranglijst die al zeker is van het verlies van zijn Tour Card is Nathan Rafferty. De 23-jarige Noord-Ier was erg succesvol op de Development Tour met 10 titels in de afgelopen jaren, maar wist dit succes niet door de trekken op de Pro Tour. Dit geldt eveneens voor Ted Evetts, die in 2021 nog de PDC World Youth Championship wist te winnen en 14 Development Tour-titels op zijn naam heeft staan. Danny Janssen, die vorig jaar in zijn eerste jaar op de Pro Tour een Players Championship wist te winnen, is ook al zeker van het verlies van zijn Tour Card.

Een van de opvallendste namen die al zeker is van verlies van zijn Tour Card is Devon Petersen. De Zuid-Afrikaan wist sinds 2015 zijn Tour Card voortdurend te behouden en heeft 8 WK-deelnames op zijn naam staan. Petersen had in 2020 een topjaar, waarin hij onder andere een Euro-Tour wist te winnen, de halve finale van het European Championship haalde en zo de top 32 van de wereldranglijst binnenkwam. Sindsdien is het echter bergafwaarts gegaan met de Zuid-Afrikaan die momenteel op plek 83 op de wereldranglijst staat.

Jeff Smith lijkt zijn Tourcard, die hij in 2020 veroverde, aan het eind van dit jaar te verliezen. De voormalige Lakeside-finalist staat buiten de top 64 en wist zich niet het WK via de Pro Tour-ranking te plaatsen. De Canadees won dit jaar weliswaar het PDC North American Championship, maar door nieuwe regels mocht hij zich als Tour Card-houder niet via deze route voor het WK kwalificeren. The Silencer heeft al aangekondigd niet deel te nemen aan Q-school in 2024. Darius Labanaskas, die al onderdeel is van het professionele dartscircuit sinds 2018, mocht zich net als Jeff Smith zich als Tour Card-houder niet meer via een regionale tour voor het WK kwalificeren, en zal daardoor het WK missen en zijn Tour Card verliezen.

Scott Waites, Richie Burnett en James Wilson zijn al meerdere keren hun Tour Card kwijtgeraakt, maar wisten deze telkens opnieuw terug te verdienen. Dit zullen ze komende januari opnieuw moeten proberen op Q-School. John O'Shea en Ross Montgomery maakten twee jaar geleden hun overstap van de BDO naar de PDC, maar ook zij wisten niet genoeg succes op de Pro Tour te behalen om hun Tour Card te behouden.

Andere spelers die al zeker zijn van het verlies van hun Tour Card zijn Brian Raman, Jimmy Hendriks, George Killington, Bradley Brooks, Jose Justicia, Kevin Burness, Nick Fullwell, Joe Murnan, Tony Martinez, Shaun Wilkinson, Damian Mol, Luc Peters, Jamie Clark, Lewy Williams en Vladimir Andersen.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties