Deze vijf PDC-records zijn zo goed als onbreekbaar

Christopher Kempf, die zich bij de PDC bezighoudt met de analyse van statistieken, heeft een top vijf gemaakt van records die mogelijk nooit nog zullen gebroken worden.

Het mag geen verrassing zijn dat deze records op naam staan van Michael van Gerwen en Phil Taylor, volgens velen de twee beste darters aller tijden.

1. Michael van Gerwen - 28 opeenvolgende overwinningen in wedstrijden op de European Tour die in de laatste leg beslist werden (2014-2019)

Ter vergelijking haalt Kempf een statistiek van de Players Championship-toernooien erbij. In de afgelopen vier jaar en 87 Players Championship-toernooien, zonder publiek maar met meer spelers die deelnemen en lagere kansen om een topspeler te treffen, is geen enkele speler erin geslaagd om dertien opeenvolgende gewonnen beslissende legs te realiseren (Joe Cullen's streak van twaalf werd afgelopen maart door Brendan Dolan gebroken).

2. Phil Taylor - 107,60 gemiddeld in de groepsfase van de Premier League (2012)

Over 163 gespeelde legs is Taylor's gemiddelde van 107.60 slechts één keer bedreigd. Dat was in 2016, wanneer Michael van Gerwen, op het hoogtepunt van zijn kunnen, zes 110+ gemiddelden had en het wereldrecord brak, maar nog steeds 'slechts' 106.94 gemiddeld had.

3. Michael van Gerwen - 19 perfecte opeenvolgende darts (2012, 2016)

De mogelijkheid om het record te breken bestaat. Zeker met zoveel negendarters die elk jaar worden gegooid, is de kans groot dat een speler uiteindelijk een negendarter zal aanvullen met 180's of hoge checkouts en zo dichter bij de twintig perfecte darts komt. Maar bijna tien jaar na het beroemde moment van Van Gerwen op het wereldkampioenschap van 2013, bestaat er geen video van een andere speler die meer dan zestien opeenvolgende perfecte darts heeft gegooid.

4. Phil Taylor - 60 opeenvolgende wedstrijden zonder verlies (2008)

Na een nederlaag tegen Colin Osborne in juni 2008, won Taylor bijna vier maanden lang elke wedstrijd. Hij versloeg onder meer Michael van Gerwen (toen nog een tiener), Andy Hamilton (vier keer) en James Wade (vier keer). Onderweg won hij de World Matchplay, de Las Vegas Desert Classic, de South African Masters en vijf vloertoernooien. Zijn volgende verlies, na 59 overwinningen en één gelijkspel, kwam begin oktober 2018 tegen Mervyn King in een Players Championship-toernooi in Ierland.

5. Michael van Gerwen - 114,05 gemiddeld over 32 legs (2017)

Michael van Gerwen's 123.40 wereldrecord TV-gemiddelde is zeker bekender, maar zijn prestatie in de WK-halve finale van 2017 tegen Raymond van Barneveld is misschien wel de grootste prestatie uit zijn carrière. Om ook maar in de buurt te komen van Van Gerwen's buitenaardse record in de weinige wedstrijden die 32 of meer legs kunnen duren, zou een speler tenminste vier opeenvolgende sessies van zes legs met een gemiddelde van rond de 110 moeten spelen.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties