Gian van Veen verrassend onderuit in eerste ronde op het WK Darts

Van Gian van Veen werd veel verwacht op het WK Darts, maar de 21-jarige Nederlander heeft de eerste horde niet kunnen nemen in Alexandra Palace. Van Veen ging in de eerste ronde met 3-2 in sets onderuit tegen Man Lok Leung.

Van Veen kwam tegen de verhouding in op een 2-0 voorsprong, maar voelde daarna de wedstrijd alsnog langzaam uit zijn handen glippen. Dat was vooral te danken aan het scorende geweld van Leung, die liefst elf keer een 180-score wist te gooien.

Leung wist Van Veen tweemaal te breaken in de eerste set, maar door 70 en 116 uit te gooien wist de Nederlander de schade telkens weer te herstellen. Met nog een 70 finish trok 'GVV The Giant' daarna de set met 3-2 naar zich toe.

In de tweede set kwam Leung zelfs op een 2-0 voorsprong via een 13-darter en een 101 finish. Hij kreeg vier setpijlen in de derde leg, maar kon deze niet benutten. Van Veen wierp 60 uit om zijn eerste leg van de tweede set te pakken. In de vierde leg miste Leung wederom een setpijl, wat Van Veen de kans gaf om met een 112 check-out 2-2 te maken. Nadat de Aziaat in de vijfde leg nog eens zeven setpijlen onbenut liet, kaapte Van Veen met een 41 finish de set voor de neus van Leung weg.

Leung kwam in de derde set wederom op een 2-0 voorsprong. Ditmaal met een 87 check-out en een 16-darter. Uiteindelijk wist Leung de derde set met een 14-darter binnen te hengelen. De darter uit Hong Kong won vervolgens ook de vierde set met 3-1 om een vijfde set af te dwingen.

De problemen stapelden zich verder op nadat Leung met een 17-darter gelijk de leg van Van Veen afsnoepte in de beslissende set. Leung begon daarna met een 180-score aan de tweede leg en kwam met een 13-darter op één leg van de overwinning.

Leung miste in de derde leg van de laatste set zijn eerste matchpijl op de bullseye. Van Veen wist daarna 47 uit te gooien om de achterstand te halveren. Het lukte Van Veen echter niet om Leung daarna te breaken en met een 14-darter velde Leung het vonnis over de Nederlander.