Hempel vertelt over opmerkelijke overstap van handbal naar darts: 'Verder had ik geen idee van deze sport'

Florian Hempel behaalde eerder dit jaar een Tour Card op Q-School en dat terwijl hij pas sinds 2017 darts speelt. Tot die tijd speelde hij handbal. Hoe het tot de overstap naar darts kwam, onthulde hij in de Duitse podcast "Game on".

Hij woonde na zijn verhuizing naar Keulen in een gedeelde flat waar zijn mede-bewoners een dartbord hadden hangen en zo nu en dan voor de lol speelden. Als Hempel een week vrij had, gooide hij af en toe een paar pijlen en vond hij plezier in het spelletje. Toen er een paar shafts waren afgebroken, reed reed hij naar een dartwinkel voor advies.

"Ze vroegen me, 'Hoe lang speel je al? Wat speel je?' Dus ik vertelde mijn verhaal. Ze waren snel gefascineerd en nodigden me diezelfde avond nog uit voor een toernooi. In Keulen is er elke avond een koppeltoernooi. Het inschrijfgeld was 5 euro en vervolgens kon ik meegooien. Ik had verder geen idee van deze sport'', vertelt Hempel met een lach. De Duitse darter zou dat koppeltoernooi uiteindelijk zelfs winnen, al kan hij zich niet meer herinneren hoe goed hij daadwerkelijk was.

Zes maanden later werd er een Euro Tour-kwalificatietoernooi gespeeld in Leverkusen. Kosten voor deelname waren 125 euro, en Hempel gebruikte zijn prijzengeld van het koppeltoernooi om aan deze Host Nation Qualifier mee te doen. Hempel speelde tegen het Duitse talent Nico Blum en deze partij deed hem beseffen dat hij zelf ook talent had voor darts. Hempel kwam op een 5-1 achterstand, maar wist de wedstrijd alsnog met 6-5 te winnen. Later in het toernooi verloor hij van Tomas Seyler, een voormalig Tour Card-houder.

Nu is Hempel dus zelf in het bezit van een Tour Card. "Het laat gewoon zien dat ik denk dat je alles kunt doen. Ik wist wat ik kon, wist wat ik kon spelen. Ik heb ook vertrouwen in mezelf, in mijn spel, wat ik thuis kan spelen, wat ik op het oefenbord kan brengen. Ik heb dat de afgelopen jaren veel te weinig naar voren kunnen brengen als het er echt toe deed."

Nu is zijn eerste doel om de top 64 te bereiken zodat hij zijn Tour Card kan blijven houden, "In mijn hoofd bestaat de gedachte om te falen niet. Als ik moest nadenken over wanneer ik zou hebben gefaald, zou ik mezelf onder druk zetten. Natuurlijk heb ik het doel om de Tour Card te behouden. Maar als ik de Tour Card zou verliezen, kan ik hem altijd terugkrijgen. Ik kan terug gaan naar Q-School en bovendien heb ik dan wat ervaring opgedaan.''

Ervaring in handbal

Op de vraag of Hempel nuttige vaardigheden van handbal meebrengt naar het dartscircuit, benadrukt hij dat het niet zozeer om vaardigheden gaat, maar wel om de ervaring.

"Onlangs werd mij gevraagd hoe het zou zijn als ik 10 jaar geleden had bereikt wat ik nu heb bereikt. Ik denk dat ik 10 jaar geleden niet in staat zou zijn geweest om te concurreren zoals nu, omdat ik dan alle ervaring, ambitie, trainingsarbeid, ervaring voor toeschouwers, alles zou hebben gemist. Ik denk niet dat ik 10 jaar geleden zo ambitieus zou zijn geweest, om mezelf elke dag 6 uur, soms 8 uur voor het bord te zetten om te trainen.''

Focus op het WK

Om zijn kans op een intrede in de top-64 van de wereldranglijst te vergroten, heeft Hempel zijn zinnen gezet op deelname aan het PDC-WK. Onlangs was hij al dichtbij deze doelstelling, maar verloor Hempel in de finale van het Duitse WK-kwalificatietoernooi ( PDC Europe Super League) van Martin Schindler.

"Voor mij gaat het erom dit jaar zo goed mogelijk te spelen als ik kan. Ik heb nog twee opties. Eén daarvan is via de Pro Tour Order of Merit en de andere optie is de PDPA Qualifier. Daar zal ik proberen mijn kans op een of andere manier te benutten.''

Lees meer over:
PDC Florian Hempel

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties