Jeffrey de Graaf en Marvin van Velzen winnen voor eigen publiek op Dutch Darts Championship

Jeffrey de Graaf en Marvin van Velzen hebben zich bij de laatste 32 geschaard op de Dutch Darts Championship in 2024. Beide Nederlanders wisten vrijdagmiddag hun openingswedstrijd te winnen bij het Euro Tour-toernooi in Rosmalen.

De Graaf, uitkomend voor Zweden maar geboren in Nederland, won in de eerste ronde met 6-3 van Madars Razma. Scorend was het niet bijzonder wat De Graaf liet zien, maar de Nederlandse Zweed was met een finishpercentage van 75 procent bijzonder effectief op de dubbels.

In de eerste paar legs gooide De Graaf 55, 74 en 110 uit om op een 3-2 voorsprong te komen. Razma liet echter ook zien goed te kunnen finishen met een 152 check-out voor 3-3, nadat hij eerder ook al 142 had uitgegooid. Een 13-darter bracht De Graaf vervolgens op 4-3, alvorens hij met een 14-darter voor de enige break van de wedstrijd zorgde. Met een 17-darter in de achtste leg stelde De Graaf zijn plek in de tweede ronde veilig. Het levert hem een ontmoeting met Stephen Bunting in de tweede ronde op.

Van Velzen won na een thriller in een Nederlandse clash met 6-5 van Christian Kist, die zijn drie matchdarts niet kon verzilveren. Voor Van Velzen was het zijn debuut op de Euro Tour-toernooi, nadat hij donderdag net als Kist één van de vier winnaars was bij de Host Nation Qualifier.

In het begin van de wedstrijd kwam Van Velzen op een 3-1 voorsprong, maar Kist kwam terug tot 3-3 door 60 en 58 uit te gooien. Met een 14-darter in de zevende leg kwam 'The Lipstick' daarna voor het eerst in de partij op voorsprong.

Kist liet daarna kansen liggen om gelijk afstand te nemen van zijn landgenoot, want hij miste vijf kansen om op 5-3 te komen. Vervolgens gooide Van Velzen een 20-darter voor een 4-4 tussenstand. Een leg later kwam Kist alsnog op één leg van de overwinning via een 21-darter in de negende leg. Kist kon het daarna afmaken, maar vanaf 132 miste hij de dubbel 16 voor de winst. Via tops dwong Van Velzen daarna een beslissende leg af.

Van Velzen kreeg in de leg-decider als eerste matchdarts, maar hij miste twee kansen op tops. Kist kreeg daarna nog twee matchdarts op dubbel 14 en dubbel 7, maar kon deze niet verzilveren. Vervolgens was de vierde matchdart van Velzen wel raak, waardoor hij in de tweede ronde tegenover Jonny Clayton komt te staan.

Jeffrey de Graaf en Marvin van Velzen winnen voor eigen publiek op Dutch Darts Championship
Marvin van Velzen won bij zijn debuut op de European Tour door Christian Kist met 6-5 te verslaan in de eerste ronde van de Dutch Darts Championship

Ritchie Edhouse gaat zaterdag ook terugkeren op het podium in de Autotron. 'The Madhouse' had zich in eerste instantie niet eens geplaatst voor de Dutch Darts Championship, maar werd doorgeschoven na afmeldingen van Michael Smith en Nathan Aspinall.

De Engelsman is al weken in een uitstekende vorm, maar hoefde zich vrijdagmiddag niet bovenmatig in te spannen om af te rekenen met Jiri Brejcha. Een gemiddelde van 84.95 was voldoende om met 6-3 te winnen van de Oost-Europese qualifier Brejcha. De Tsjech wierp zelf slechts 79.29 gemiddeld.

In de tweede ronde gaat Edhouse het op zaterdagmiddag opnemen tegen Damon Heta, die in Rosmalen de nummer twee van de plaatsingslijst is. Heta had in de eerste ronde een bye.

Dom Taylor bezorgde Jose de Sousa zesde nederlaag in zeven wedstrijden op de Euro Tour in 2024. De darter uit Bristol speelde een prima wedstrijd tegen 'The Special One' en won dankzij een gemiddelde van 102.26 met 6-3 van De Sousa.

Eerder dit jaar haalde Taylor ook de laatste 32 op de Austrian Darts Open. Toen strandde hij in de tweede ronde tegen Krzysztof Ratajski. Zaterdagavond krijgt Taylor tegen Gian van Veen de kans om voor het eerst in zijn carrière de finaledag van een Euro Tour-toernooi te halen.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties