Deze bizarre records heeft tienersensatie Luke Littler in amper half jaar tijd al verbroken

Luke Littler heeft zich in korte tijd ontpopt tot één van de absolute sterren van de dartswereld. Dankzij de prestaties van de tienersensatie is er een ware mediahype losgebarsten in de dartswereld.

Littler tart met alle dartswetten en rijgt in recordtempo het ene record na het andere record aan elkaar. Dartsnieuws.com heeft een overzicht gemaakt met alle records die Littler in slechts zes maanden tijd al heeft verbroken.

Hoogste gemiddelde van een WK-debutant

De Engelsman kon haast geen betere indruk achter laten in zijn debuutwedstrijd op het WK Darts dan hij tegen Christian Kist heeft gedaan. De Nederlander werd volledig overlopen door 'The Nuke'.

Littler won met 3-0 in sets van Kist en noteerde hierbij een gemiddelde van 106.12. Nooit eerder gooide iemand zo'n hoog gemiddelde in zijn eerste wedstrijd op het WK Darts.

Jongste speler met 100+ gemiddelde op WK Darts

Vanzelfsprekend leverde zijn wedstrijd tegen Kist direct nog een aantal andere records op. Hij wist als jongste speler ooit een gemiddelde van boven de honderd te gooien op het WK Darts.

Littler was zestien jaar en 333 dagen oud toen hij zijn gemiddelde van 106.12 produceerde. Later tijdens het WK Darts, zou hij ook nog gemiddeldes van 105.01, 101.93, 106.05 en 101.13 gooien. Op 16-jarige leeftijd had Littler dus al vijf 100+ gemiddeldes op zijn naam staan in Alexandra Palace.

Jongste winnaar van een wedstrijd in de eerste ronde op het WK Darts

Zijn overwinning op Kist maakt Littler ook de jongste winnaar ooit van een wedstrijd in de eerste ronde op het WK Darts. Bij het WK Darts van 2007 won de 16-jarige Mitchell Clegg ook een wedstrijd, maar dit betrof een wedstrijd in de voorronde.

Jongste speler in finale van het WK Darts

Dit record geldt eigenlijk voor elke ronde, want Littler werd ook de eerste speler in de tweede ronde, derde ronde, vierde ronde, kwartfinale en halve finale van het WK Darts. Maar laten we voor het gemak zijn finaleplaats er uit lichten.

Littler verloor uiteindelijk in de finale met 7-4 in sets van Luke Humphries, dus het record van jongste wereldkampioen heeft 'The Nuke' nog niet in handen. Littler heeft echter nog een aantal kansen om dat record over te nemen. Michael van Gerwen is voorlopig nog de jongste wereldkampioen ooit bij de PDC. Hij was 24 jaar en 9 maanden oud toen hij in 2014 wereldkampioen werd.

Deze bizarre records heeft tienersensatie Luke Littler in amper half jaar tijd al verbroken
Luke Littler is de jongste finalist ooit op het WK Darts en heeft nog enkele jaren de tijd om ook de jongste wereldkampioen ooit te worden

Betrokken in best bekeken dartswedstrijd ooit op Sky Sports

De WK-finale tussen Luke Littler en Luke Humphries trok op het hoogtepunt liefst 3.71 miljoen kijkers op Sky Sports. Dit was het hoogste kijkersaantal ooit voor een niet aan voetbal gerelateerd evenement.

In de halve finale waren er op de piek al 2.3 miljoen kijkers afgestemd op de wedstrijd tussen Littler en Rob Cross. Dat was al een verbetering van het record uit 2015, toen er op het hoogtepunt 1.65 miljoen mensen keken naar de finale tussen Gary Anderson en Phil Taylor.

Eerste darter ooit met meer dan één miljoen volgers op Instagram

De tienersensatie ontketende met zijn finaleplek op het WK Darts een enorme media-aandacht. In diverse interviews tijdens het WK Darts liet Littler al weten dat het aantal volgers op zijn Instagram in rap tempo toenam.

Als eerste darter ooit slaagde Littler erin om meer dan één miljoen volgers te krijgen op Instagram. Met momenteel 1.3 miljoen volgers heeft hij ruim twee keer zoveel volgers als Michael van Gerwen. Bij 'Mighty Mike' staat de teller momenteel op 540.000 volgers. Andere bekende darters als Gerwyn Price (311.000 volgers), Gabriel Clemens (266.000 volgers), Luke Humphries (218.000 volgers), Peter Wright (188.000 volgers), Raymond van Barneveld (176.000 volgers), Fallon Sherrock (157.000 volgers) en 16-voudig wereldkampioen Phil Taylor (92.100 volgers) volgen op nog grotere afstand.

Jongste speler met negendarter op seniorentoernooi

In de eerste leg van zijn kwartfinale tegen Nathan Aspinall op de Bahrain Darts Masters slaagde Littler erin om als jongste speler ooit een negendarter te gooien op een professional evenement.

De vorige recordhouder was Michael van Gerwen, die slechts 17 jaar en 298 dagen oud was toen hij een negendarter wierp bij de Masters of Darts in 2007. Littler leverde zijn prestatie twee dagen voor zijn zeventiende verjaardag.

Twee dagen voor zijn zeventiende verjaardag gooit Luke Littler op de valreep op 16-jarige leeftijd zijn eerste negendarter bij de PDC

Jongste darter die een PDC-seniorentitel wint

Na het gooien van zijn negendarter op de Bahrain Darts Masters zou 'The Nuke' dat World Series-toernooi uiteindelijk ook winnen. Dit maakt hem de jongste winnaar ooit van een PDC-seniorentitel.

Op weg naar de titel won Littler van drie spelers uit de top-5 van de wereldranglijst, te weten Nathan Aspinall (6-3), Gerwyn Price (7-3) en Michael van Gerwen (8-5).

Overigens werd Littler kort daarna ook de jongste winnaar ooit van een Pro Tour-toernooi (Players Championship 1 in februari) en een Euro Tour-toernooi (Belgian Darts Open in maart).

Jongste winnaar major-winnaar ooit bij PDC

Met het winnen van de Premier League Darts werd Luke Littler ook de jongste winnaar ooit van een major bij de PDC. In de finale van de Premier League was de Engelsman met 11-7 te sterk voor Luke Humphries.

Dit is opnieuw een record die hij van Michael van Gerwen overneemt. Een record dat bovendien flink is aangescherpt, want Van Gerwen was 23 jaar, 5 maanden en 21 dagen oud toen hij in 2012 de World Grand Prix op zijn naam schreef.

Darter die het snelst vier negendarters in één kalenderjaar gooit

Op weg naar zijn Premier League-titel gooide Luke Littler ook een negendarter in de finale. Het was al zijn vierde negendarter van het seizoen. Enkel Michael van Gerwen en Gerwyn Price wisten ooit vier negendarters in één kalenderjaar te gooien.

Zij deden dat echter niet zo snel als Littler. Van Gerwen gooide in 2016 zijn vierde negendarter in september, terwijl Price in 2022 zijn vierde perfecte leg in juli behaalde. Littler heeft in ieder geval nog enkele maanden de tijd om als eerste darter ooit vijf negendarters in één jaar te gooien.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties