Kuivenhoven dolgelukkig na plotseling telefoontje van PDC: 'Ik had het niet meer verwacht'

Plots kreeg Maik Kuivenhoven zaterdag een belletje van PDC-toernooidirecteur Graham Fairhurst. Hij had goed nieuws, want de Westlander kreeg te horen dat hij zijn PDC Tour Card mocht behouden omdat Kyle Anderson zijn Tour Card had ingeleverd.

Kuivenhoven stond na het WK Darts, het einde van zijn tweejarige Tour Card-periode, op de 66ste plek van de PDC-wereldranglijst. Twee plekken te laag om zijn Tour Card te behouden. De 32-jarige darter uit Naaldwijk steeg nog een plekje omdat Harry Ward eerder bekend had gemaakt dat hij ging stoppen bij de PDC, maar daardoor kwam Kuivenhoven nog altijd één plaats tekort.

Het was een bitter einde van een goed tweede seizoen bij de PDC, waarin hij zich kwalificeerde voor de European Championship, Players Championship Finals en het WK Darts. Een terugkeer naar de Q-School, waar Kuivenhoven in 2019 zijn Tour Card behaalde, stond op de planning, maar daar kon hij zaterdag tot zijn grote vreugde een streep doorheen zetten.

''Ik moest het nog wel even stilhouden totdat de PDC het naar buiten bracht. Het was fantastisch nieuws natuurlijk. Ik had het niet meer verwacht. Aan het begin van het jaar had het nog gekund, maar in februari niet meer'', reageert hij in reactie aan Dartsnieuws.

Geen Q-School maar extra lange voorbereiding richting Pro Tour

Kuivenhoven had de afgelopen weken veel trainingsuren gemaakt om zich klaar te maken voor de Q-School. Maar nu kan hij zich al voorbereiden op de eerste Pro Tour-toernooien. Ondanks alle corona-maatregelen is de PDC erin geslaagd om in de eerste maanden van 2021 enkele Pro Tour-toernooien op te zetten.

Het Pro Tour-seizoen begint met een vierluik aan Players Championship-toernooien van 25 tot en met 28 februari in Bolton. Kuivenhoven is blij met die duidelijkheid. ''Trainen zonder doel is altijd lastig. Nu heb je iets om naar toe te werken. Dat had ik eerst met de Q-School, maar dat kan ik nu dus doortrekken naar eind februari.''

Die duidelijkheid ontbrak vorig jaar aan het begin van de corona-uitbraak. Het circuit werd daardoor half maart stilgezet. Vervolgens was het lang onduidelijk wanneer de tour weer hervat kon worden.

''We wisten niet of het weken of maanden ging duren. Uiteindelijk kregen we de Summer Series in juli en toen had je weer iets om voor te gaan. Onzekerheid is niet fijn. Je steekt er een hoop uren in en als je dan niet weet wanneer je wedstrijden hebt, is dat lastig'', aldus Kuivenhoven.

Gunstige positie om Tour Card na dit seizoen te behouden

Met 39.000 pond aan prijzengeld staat Kuivenhoven na de Q-School op de 64ste plek van de wereldranglijst. Slechts 7500 pond van dat bedrag werd verdiend in 2019 en moet hij dus dit seizoen verdedigen. Het behouden van zijn PDC Tour Card voor 2022 is daardoor een realistisch doel.

''Sowieso is dat mijn doelstelling. Het is een gunstig jaar om te verdedigen. Wat dat aangaat ziet het er goed uit. Maar uiteraard moet je het altijd maar weer laten zien. Ik kijk nooit te ver vooruit en ik moet gewoon blijven winnen. Het liefst stijg je nog een aantal plekken, zodat je zeker veilig bent. Uiteindelijk wil ik weer op het EK en WK staan. De Players Championship Finals uiteraard ook, maar als je het op de Pro Tours goed doet, sta je daar automatisch. De grote toernooien wil ik spelen en hopelijk kan ik de lijn van vorig jaar doortrekken.''

Kuivenhoven hoeft zelf dus niet meer mee te doen aan de Q-School, dat van 8 tot en met 17 februari op het programma staat. Hij zal echter met een schuin oog de uitslagen volgen. ''Er doen nog wel een paar bekenden van mij mee. Bijvoorbeeld mijn maatje van de afgelopen twee jaren, Vincent van der Meer. Daarvan hoop ik natuurlijk wel dat hij zijn Tour Card haalt.''

Kuivenhoven dolgelukkig na plotseling telefoontje van PDC: 'Ik had het niet meer verwacht'
Lees meer over:
PDC interview Maik Kuivenhoven

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties