Loting World Matchplay 2024: Michael van Gerwen treft tienersensatie Luke Littler in eerste ronde

De loting voor de World Matchplay 2024 heeft een absolute kraker tussen Michael van Gerwen en Luke Littler opgeleverd. Voor de 17-jarige Littler wordt het zijn vuurdoop in de Winter Gardens in Blackpool.

Littler is de nieuwe rijzende ster van de dartssport. Na een zinderende WK-campagne won Littler in zijn eerste half jaar op het PDC-circuit de Premier League Darts, een World Series-titel, twee Euro Tours en een Players Championship-toernooi. Samen met wereldkampioen Luke Humphries is Littler één van de twee topfavorieten om de World Matchplay te winnen.

Volg de World Matchplay via onze LIVE SCORE!

Voor Van Gerwen staat er behoorlijk wat op het spel bij de World Matchplay. De Nederlander wist het toernooi in Blackpool in 2022 op zijn naam te schrijven. Dat betekent dus dat 'Mighty Mike' het prijzengeld dat hij toen verdiende, dit jaar moet verdedigen op de wereldranglijst. Een nederlaag in de eerste ronde zou ervoor zorgen dat Van Gerwen bijna 20 procent van zijn bedrag op de PDC Order of Merit kwijtraakt.

De loting tussen Van Gerwen en Littler heeft er wel voor gezorgd dat Humphries zijn twee grootste rivalen in theorie pas in de finale kan tegenkomen. 'Cool Hand Luke' voert in Blackpool de plaatsingslijst aan en werd gekoppeld aan Ricardo Pietreczko.

Er doen in totaal vier Nederlanders en één Belg mee aan de World Matchplay. Raymond van Barneveld staat in de eerste ronde tegenover Jonny Clayton, die afgelopen woensdag nog het laatste rankingtoernooi voorafgaand aan de World Matchplay won. Danny Noppert treft James Wade, die zich met de hakken over de sloot kwalificeerde voor zijn negentiende World Matchplay op rij.

Gian van Veen gaat tegen oud-wereldkampioen Rob Cross zijn debuut maken in Blackpool. Dimitri van den Bergh moet tegen Martin Schindler proberen de Belgische eer hoog te houden op dit toernooi.

Een andere topaffiche voor de eerste ronde is de clash tussen Gary Anderson en Michael Smith. Anderson was in het verleden de mentor van 'Bullyboy', en wist in 2018 de World Matchplay op zijn palmares te zetten.

De 31ste editie van de World Matchplay vindt plaats van 13 tot en met 21 juli. Nathan Aspinall is de titelverdediger in Blackpool. 'The Asp' won vorig jaar in de finale met 18-6 van Jonny Clayton. De verdedigend kampioen begint zijn toernooi tegen debutant Luke Woodhouse.