Elke eerste week van de maand blikt hoofdredacteur Pieter Verbeek terug op één of meerdere zaken die hem zijn opgevallen in de maand ervoor. Daarnaast werpt hij een vooruitblik op de komende dartsmaand.
In deze column wordt uiteraard teruggeblikt op de
World Cup of Darts, het jaarlijkse landentoernooi op de PDC-kalender. Daarnaast kijkt de schrijver uit naar de strijd om de titel op de prestigieuze World Matchplay.
Als dartsvolger voor deze website volg ik natuurlijk alle grote toernooien, maar de World Cup of Darts is één van de weinige toernooien waarbij ik echt aan de buis gekluisterd zit. Als sportliefhebber was het afgelopen weekend sowieso een feest, met verder ook het EK voetbal, de Tour de France en de F1-race in Oostenrijk. Op het hoofdscherm stond echter de World Cup of Darts ingeschakeld, want van dat toernooi wil ik geen minuut missen.
Waarom ik de World Cup of Darts zo leuk vind? Na zeventien weken Premier League Darts en diverse World Series-toernooien was ik wel toe aan het zien van andere gezichten op het grote podium. De World Cup of Darts is daar bij uitstek het ideale toernooi voor, want in totaal doen er 80 spelers uit veertig landen mee. Voor veel spelers is de World Cup of Darts het enige evenement in het jaar waarbij ze op een groot podium spelen. Geweldig om eens teams uit Guyana, Taiwan, Hong Kong, Italië en Kroatië te zien en te kijken hoe zij het er vanaf brengen tegen de grotere dartslanden en of er enige progressie zichtbaar is. De dartssport wordt namelijk steeds mondialer, zo bewezen Kroatië en Italië dit weekend ook met hun prestaties.
Maar ook van de vaak terugkerende gezichten kan ik genieten tijdens zo'n World Cup of Darts. Door de overvolle PDC-kalender heb ik vaak het gevoel dat de topspelers plichtmatig hun pijlen gooien. Een overwinning op een Euro Tour-podium of major-toernooi brengt nauwelijks nog emotie los in sommige spelers. Dat doet de World Cup of Darts wel. Je ziet bij spelers emoties die je verder eigenlijk alleen op het WK Darts ziet. Het betekent voor sommige spelers ontzettend veel om voor hun land in actie te mogen komen. Zoveel zelfs dat de Belgische kemphanen Dimitri van den Bergh en Kim Huybrechts voor vier dagen hun onderlinge vete begraven om het maximale resultaat eruit te persen voor hun land.
Het werd uiteindelijk een halvefinaleplaats voor de Belgen. Na een
spectaculaire 8-2 zege op Nederland in de tweede ronde, kropen Van den Bergh en Huybrechts in de kwartfinale tegen Italië (8-7) door het oog van de naald. Een finaleplek lonkte, maar de Belgen werden bij de laatste vier gevloerd door het Oostenrijkse duo Mensur Suljovic en Rowby-John Rodriguez, waarbij de chemie wel oprecht is en waarbij beide teammaten voor elkaar door het vuur gaan. Suljovic en Rodriguez zullen elkaar ongetwijfeld gebroederlijk op de arm slaan wanneer zij elkaar komende week
weer tegenkomen op de Pro Tour. De Belgen kunnen stoppen met hun acteerwerk en de negeermodus weer aanzetten wanneer zij elkaar tegen het lijf lopen in Milton Keynes.
De Oostenrijkers haalden voor de tweede keer samen de finale van de World Cup of Darts, maar moesten genoegen nemen met de tweede plaats. Het Engelse topduo Luke Humphries en Michael Smith pakten geheel terecht de eindzege op het landentoernooi. Als je dacht dat dit Engelse team al onverslaanbaar was, wacht maar tot Humphries en Luke Littler het Engelse team gaan vormen. Darts Is Coming Home Again in 2025.
De maand juli staat zoals elk jaar in het teken van de World Matchplay. Dat is net als de World Cup of Darts een toernooi waar ik elk jaar weer naar uitkijk. Het toernooi wordt gehouden in de iconische Winter Gardens in Blackpool. Deze locatie staat bekend om zijn unieke sfeer en prachtige setting.
De World Matchplay wordt sinds 1994 jaarlijks georganiseerd, en het is daarmee een van de oudste en meest prestigieuze toernooien op de PDC-kalender. Door de jaren heen zijn er talloze memorabele wedstrijden en momenten geweest. Het publiek in Blackpool zal voor het eerst kennis maken met tienersensatie Luke Littler. Ik ben erg benieuwd hoe 'The Nuke' het er vanaf gaat brengen op de World Matchplay. Samen met Humphries is Littler de grote favoriet om op zondag 21 juli de Phil Taylor Trophy omhoog te mogen tillen.
Omdat Littler zich via de Pro Tour-ranking heeft gekwalificeerd voor de World Matchplay, wordt hij bij de loting sowieso gekoppeld aan een speler in de top-16 van de wereldranglijst. Het is te hopen dat Littler zo ver mogelijk van Humphries in het schema terechtkomt, want na een schitterende WK-finale en een spectaculaire Premier League-finale kijk ik al uit naar de volgende grote krachtmeting tussen de twee beste darters van dit moment.