Luke Humphries na moeizame wedstrijd langs James Wade en staat in finale van Grand Slam of Darts

Luke Humphries heeft zich als eerste speler verzekerd van een plekje in de finale van de Grand Slam of Darts. 'Cool Hand Luke' won bij de laatste vier van James Wade, van wie hij onlangs nog had verloren op het EK Darts.

In de kwartfinale tegen Josh Rock kwam Wade nog weg met zijn gebrek aan brute scoringspower. Dat deed 'The Machine dankzij weergaloze finishes met een finishpercentage van 64 procent. De finishes liepen nu minder bij de linkshandige darter, waardoor het scorende geweld van Humphries op een gegeven moment te veel werd voor Wade.

In het begin van de wedstrijd lagen er wel degelijk kansen om Humphries pijn te doen. De oud-jeugdwereldkampioen had grote moeite om de dubbels te vinden. Wade kwam 5-3 voor, maar liet toen vier kansen onbenut om er 6-3 van te maken. In de tiende leg was 'The Machine' wederom niet binnen zes beurten uit waardoor Humphries ondanks twee matige legs toch met een 5-5 tussenstand de pauze in ging.

Humphries leek daarna de touwtjes stevig in handen te nemen door 8-5 voor te komen, maar die voorsprong gaf Humphries nog weg. Met een 134 finish, 14-darter en een 62 check-out kwam Wade terug tot 8-8. Humphries deed Wade daarna pijn door 100 en 83 uit te gooien nadat Wade tweemaal niet in vijf beurten uit was. Dankzij een 12-darter in de twintigste leg ging Humphries met een 11-9 voorsprong de laatste onderbreking in.

Na de pauze werd het niet meer spannend. Dankzij drie 14-darters liep Humphries uit naar 14-10, alvorens er een 11-darter werd gegooid voor 15-10. Met een 90 finish in de 26ste leg klaarde Humphries daarna de klus.

Humphries gaat op zondagavond zijn derde major-finale spelen. In 2021 verloor hij in de UK Open-finale van Wade. Op de World Grand Prix van dit seizoen won Humphries zijn allereerste major-titel door Gerwyn Price te verslaan. In de finale van de Grand Slam of Darts gaat 'Cool Hand Luke' spelen tegen de winnaar uit het duel tussen Stephen Bunting en Rob Cross.