MEEDOGENLOZE VAN GERWEN PAKT DERDE WERELDTITEL OP WK DARTS

Michael van Gerwen heeft voor de derde keer in zijn carrière het WK Darts gewonnen. De nummer één van de wereld versloeg Michael Smith na een finale die te laat op gang kwam met 7-3 in sets om de wereldtitel te pakken in Alexandra Palace.

De 29-jarige Brabander speelde dinsdagavond zijn vierde finale op het WK Darts, terwijl het de eerste WK-finale was van Smith. Die ervaring leek 'Bullyboy' op te breken, want de Engelsman wist zijn topvorm niet te benaderen. Van Gerwen daarentegen was meedogenloos op de belangrijke momenten en ging soeverein naar een derde wereldtitel.

Van Gerwen liet van meet af aan zien scherp te zijn. Met een 129 finish opende de Vlijmenaar de wedstrijd. Via een 13-darter en een 14-darter ging de eerste set vervolgens met 3-2 naar de Nederlander.

Smith slaagde er vervolgens niet in om zijn eigen leg te houden, nadat hij drie dubbels miste. 'Mighty Mike' brak hem met een 80 check-out en hield zijn eigen leg met een 126 finish. Twee legs later hengelde de nummer één van de wereld ook set twee binnen door 68 uit te gooien. De derde set was wederom eenrichtingsverkeer voor Van Gerwen, die daardoor op een marge van drie sets voorsprong kwam.

[caption id="attachment_29880" align="alignnone" width="300"]Lawrence Lustig/PDC Foto: Lawrence Lustig/PDC[/caption]

'Bullyboy' halveert de achterstand

In de vierde set leek Smith eindelijk op het scorebord te komen. Van Gerwen liet drie setpijlen liggen, waarna 'Bullyboy' de uitgelezen kans kreeg om toe te slaan. De Engelsman verkwanselde echter vier pijlen op dubbel 12, waarna ook deze set naar 'MvG' ging.

De vijfde set ging wel naar de voormalig jeugdwereldkampioen. De darter uit het Engelse St. Helens snoepte de set af van Van Gerwen door 124 uit te werpen in de vijfde leg. Geïnspireerd door zijn eerste setwinst, trok Smith de lijn flink door in de zesde set. Een 12-darter en twee 15-darters brachten de achterstand terug tot 4-2 in sets.

Smith verzuimde door te drukken en miste dubbel 13 voor opnieuw een break. Van Gerwen had een beurt daarvoor de druk opgevoerd met een 180-score en hield vervolgens zijn eigen leg via dubbel 16. 'Bullyboy' maakte 1-1, maar via een 13-darter en een 15-darter ging deze set wel naar de Brabander.

Titelstrijd beslist na nieuwe missers van Smith

De Engelsman moest opnieuw in de achtervolging, want Van Gerwen had nog maar twee sets nodig om wereldkampioen te worden. Het werd 2-2 in deze set, waarna Smith zijn eigen leg beroerd begon met 59 en 40. De nummer tien van de wereld knokte zich na twee matige scores van 'Mighty Mike' echter terug in de leg.

Dit bleek verspilde moeite want 'Bullyboy' liet het opnieuw liggen aan het einde van de leg. Hij miste drie setpijlen, waarna Van Gerwen dubbel 8 raakte om de marge weer op vier sets te brengen.

Smith stond met zijn rug tegen de muur, want hij moest zijn Nederlandse opponent zien te breken in set negen. Dat lukte in de vijfde leg via dubbel 7, waardoor hij zijn vierde set wist te winnen.

Een set later was het dan toch gedaan met de WK-aspiraties van Smith. 'MvG' brak hem met een 12-darter in de eerste leg en hield daarna zijn eigen leg met een 64 finish. De Engelsman pakte nog wel een legje, nadat de Vlijmenaar zijn eerste matchdart miste op dubbel 16.

Van Gerwen ging de vierde leg van deze set vervolgens van start met zijn veertiende maximale score van de wedstrijd. Hij liet dubbel 16 over na twaalf pijlen en bemachtigde vervolgens zijn derde wereldtitel met zijn derde matchdart.

Klik hier voor meer informatie over het WK Darts 2019, waaronder het speelschema, format en verdeling van het prijzengeld.

Dinsdag 1 januari
WK Darts - Finale
Michael van Gerwen (102.21) 7-3 (95.29) Michael Smith (3-2, 3-1, 3-1, 3-2, 2-3, 0-3, 3-1, 3-2, 2-3, 3-0)

[caption id="attachment_29877" align="alignnone" width="350"]Lawrence Lustig/PDC Foto: Lawrence Lustig/PDC[/caption]

Lees meer over:
PDC Michael van Gerwen

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties