Nicholson is duidelijk over World Series: 'Geen enkele speler beschouwt dat als een major'

Zijn er momenteel teveel toernooien op de dartskalender? Paul Nicholson, ex-profspeler en tegenwoordig actief als analist, bespreekt dit heikele onderwerp in zijn nieuwe column bij Sportinglife.

Deze maand alleen al stonden er met de US Darts Masters, Nordic Darts Masters, Dutch Darts Masters, World Cup of Darts en Premier League maar liefst vijf niet-rankingtoernooien op de kalender. "Hoewel we veel rankingtoernooien hebben voor spelers met een Tour Card, staan er steeds meer niet-rankingtoernooien op de kalender voor de topspelers en dat zorgt voor dilemma's met betrekking tot hun prioriteiten", zegt Nicholson.

Nuttig

"De World Series-toernooien zijn nuttig om de sport naar andere delen van de wereld uit te breiden en de kaartverkoop zal altijd cruciaal zijn voor de PDC. Maar tegelijkertijd zijn het er zo veel en nemen ze veel weekends in beslag, terwijl andere spelers staan te popelen om aan rankingtoernooien deel te nemen", vervolgt Nicholson.

Nicholson denkt ook dat het niveau van de topspelers onder al die toernooien lijdt. "Eerder dit jaar zagen we het prestatieniveau van de Premier League-spelers dalen, niet alleen op de donderdagavonden maar ook tijdens het weekend op de European Tour of de Players Championships. Het kwam zelfs tot het punt dat sommigen ervoor kozen om te passen voor bepaalde toernooien."

Belang van niet-rankingtoernooien

Het is ook maar de vraag wel belang je moet hechten aan al die niet-rankingtoernooien. "Als je Dimitri Van den Bergh, Michael Smith en zelfs Damon Heta hierover aanspreekt, zullen ze allemaal toegeven dat deze evenementen geen majors zijn. Het blijft een groots moment voor hen - winnen op een groot podium tegen de topspelers en voor een wereldwijd televisiepubliek - maar het zijn in wezen invitatietoernooien. Ik denk niet dat iemand deze evenementen als majors beschouwt alleen omdat ze op televisie worden uitgezonden."

Oplossing

Nicholson ziet wel een oplossing. "De toernooien zouden meer verspreid moeten worden over de kalender. Mijn andere suggestie zou zijn om de evenementen wat meer over Europa te spreiden als dat mogelijk is. Op dit moment heeft Nederland een World Series-evenement en de World Series Finals bovenop hun European Tour-evenement en de Rotterdam Premier League. Dat is te veel voor een klein land en drie daarvan zijn zelfs geen rankingtoernooien. Ik hoop vooral dat er in de toekomst ook toernooien komen in landen als Zweden en Italië."

Lees meer over:
PDC Paul Nicholson

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties