Nicholson vreest voor onduidelijkheid: 'Vier WK's is teveel van het goede'

Vanaf volgend jaar worden er vier WK's georganiseerd in de dartssport. Naast het PDC-WK zullen ook MAD en WDF hun WK organiseren en daarnaast is er ook nog het WK voor senioren. Volgens Paul Nicholson is dat allemaal teveel van het goede.

"We krijgen nu een situatie die een beetje lijkt op boksen in termen van het aantal wereldtitels dat voor het grijpen ligt", opent Nicholson bij Sportinglife. "Toen de BDO (British Darts Organisation) ophield te bestaan dachten we natuurlijk allemaal dat de WDF (World Darts Federation) de controle over het wereldkampioenschap zou overnemen, vooral omdat ze enkele nieuwe gezichten aan het roer hebben en mensen die weten wat ze doen. Maar waarom zou je dat WK (dat loopt van 1-9 januari 2022) laten beginnen op Nieuwjaarsdag om te botsen met de climax van het PDC-WK! De WDF zou dat tijdslot echt met rust moeten laten en kort daarop moeten volgen, net zoals het BDO-WK vroeger deed. Ook al is het niet zo bedoeld, dat tijdslot komt confronterend over en dat is niet wat deze sport op dit moment nodig heeft."

De WDF keert met haar WK terug naar de legendarische Lakeside, waar eerder ook jarenlang het BDO-WK plaatsvond. "Ik was niet enthousiast over de verhuizing van het laatste BDO-WK naar de O2, maar ik ben er niet zeker van dat teruggaan naar de oorspronkelijke thuishaven de beste manier is om een nieuw tijdperk te beginnen. Dat gezegd hebbende, vanuit het oogpunt van een dartsfan, waar anders zou de aandacht zo kunnen worden getrokken als op de Lakeside?"

MAD

Vorig jaar werd ook MAD (Modern Amateur Darts) opgericht, ook zijn willen eind 2022 een WK organiseren. "Toen de organisatie MAD vorig jaar van start ging, dachten velen dat zij de redder van de amateurtak van het darten waren. Toch geloof ik dat er meer dan genoeg infrastructuur in de dartssport is om beide organisaties te laten bestaan en uitstekend naast elkaar te laten functioneren. Maar in onze sport is er teveel geschiedenis van confrontatie en ik denk dat dat me een beetje zorgen baart."

"Zelfs nu ik vele jaren over de wereld heb gereisd, is er nog steeds die 'wij en zij' houding over de PDC en BDO, die teruggaat tot 1993. Dat hadden we al lang geleden achter ons moeten laten", zegt Nicholson. "Ik maak me dan ook zorgen over een escalatie van dezelfde situatie in de amateurtak, vooral nu er al een beetje gedrang is om te zien wie het eerst zijn wereldkampioenschap kan organiseren. Ik ben uitvoerend directeur van MAD, dus ik sta er volledig achter. Maar wat ik niet wil is twee vechtende organisaties aan beide kanten van de tafel die tegen elkaar schreeuwen. Dat zou slecht zijn voor alle betrokkenen, vooral voor de spelers."

Eén WK

Op dit moment lijkt het erop dat een speler aan beide wereldkampioenschappen mee kan doen - om nog maar te zwijgen van het WK voor senioren in februari als je oud genoeg bent. "Het kan erg verwarrend worden voor het publiek over hoeveel deze titels betekenen en welke de meest 'officiële' is, om het zo maar te zeggen. Het lijkt me dan ook een goed idee dat de bestuursleden van MAD en WDF in de toekomst eens samenzitten om te kijken of ze niet samen één WK kunnen organiseren", besluit Nicholson.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties