Nieuwlaat haalt herinneringen op aan iconische ceremoniemeester Fitzmaurice: 'Ik mis hem eigenlijk ieder toernooi nog'

Jarenlang was Martin Fitzmaurice de vaste ceremoniemeester op het BDO-WK in de Lakeside Country Club. In 2013 kwam daar echter een abrupt einde aan. Jacques Nieuwlaat, zelf scheidsrechter en ceremoniemeester, haalt herinneringen op aan de legendarische Engelsman.

Fitzmaurice maakte zijn debuut als ceremoniemeester op het WK-1986. Hij werd bekend door het op geheel eigen wijze introduceren van spelers op het podium en zorgde ook tijdens de pauzes van wedstrijden voor het nodige amusement. Het publiek had hij steevast op de hand met het bekende 'Are you ready?! Ladies and gentlemen, let's play darts!'

Jacques Nieuwlaat, herinnert zich Fitzmaurice nog bijzonder goed. "Het was een heel grote man, larger than life zou je kunnen zeggen. Iemand met veel charisma. Hij was dan ook als stand-up comedian begonnen en dat nam hij mee op het dartpodium. Veelal pikte hij iemand uit het publiek en zette die dan voor schut'', legt Nieuwlaat uit aan de NOS.

Entertainment

"Hij bracht entertainment in de sport", vervolgt Nieuwlaat. "Voor zijn tijd werd je naam gewoon opgenoemd als darter. Hij bedacht een bijnaam, somde de gewonnen titels op en zorgde voor een iconische introductie. Toch had hij ook zijn mindere kanten, ziijn karakter was lastig. Hij vond dat nieuwelingen veel respect voor hem moesten hebben, anders kon hij lastig worden. En het was een nare man als je hem tegen je had."

In 2013 was Fitzmaurice, dan al 72, aan de slag als ceremoniemeester op de BDO British Internationals. "Waarom? Omdat hij dat daar al 25 jaar lang was", zegt Nieuwlaat. "En in de pauze maakte hij daar de grappen die hij ook al 25 jaar maakte. Alleen bleef de stream van dat toernooi tijdens de pauze aan. Fitzmaurice maakte een ongepaste grap in de zaal. Dat was ook zo, maar mensen moeten ook begrijpen dat hij die grap al honderdduizend keer maakte. Dit keer werd het hem fataal. Het was een racistische grap en het kwam in de media. Hij kon niets anders dan zijn ontslag aan te bieden."

Verontschuldigingen

Fitzmaurice verontschuldigde zich vervolgens in een uitgebreide brief, maar we zagen hem nadien nooit meer op een podium. "Het is ongelooflijk jammer hoe het is gelopen, want hij verdiende een groots afscheid. Fitzmaurice had kleinkinderen en ik hoop dat hij na zijn pensioen daar veel tijd mee heeft doorgebracht. Ik mis zijn aankondigingen eigenlijk ieder toernooi nog wel", besluit Nieuwlaat.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties