Noppert wint op bizarre wijze eerste major met zege op Smith

Danny Noppert heeft op de UK Open 2022 voor de eerste keer in zijn carriere een major gewonnen. In een ronduit bizarre finale versloeg 'The Freeze' Michael Smith, die na het missen van een matchdart wederom een grote titel misliep.

Waar veel mensen op een overwinning van Smith hadden gerekend na een indrukwekkend toernooi met onder meer een negendarter, wist Noppert dus te verrassen. Van harte ging het niet, want met een gemiddelde van 84,82 hield zijn niveau nog wat te wensen over.

Smith vloog, in tegenstelling tot Noppert, uit de startblokken. 'Bullyboy' pakte de eerste drie legs van de partij met onder meer een 124-finish. Noppert, ondanks het feit dat zijn spel nog altijd niet hoogstaand was, slaagde er wel in om voor de eerste onderbreking zijn achterstand terug te brengen tot 3-2.

Hetzelfde patroon zette zich voort vanaf leg zes. 'Bullyboy' had het betere van het spel, maar slaagde er niet in om Noppert op afstand te zetten. Zodoende stond er na twaalf legs een 6-6 stand op het scorebord.

De dertiende leg bracht voor 'The Freeze' een eerste voorsprong nadat Smith twee pijlen miste om zijn eigen leg te houden. Lang kon Noppert er echter niet van genieten, want cruciale uitworpen van 80 en 97 van de Engelsman gaven Smith weer het initiatief.

De Nederlander wist terug te komen tot 8-8, en kreeg vier pijlen om voor de tweede maal de leiding te pakken. Daar slaagde hij, niet geholpen door gefluit uit het publiek, niet in, waardoor Smith nog twee legs nodig had.

Terwijl Smith de finish kon ruiken bleef Noppert met hangen en wurgen in de partij hangen. Bij een 10-9 stand kreeg de Engelsman nog een wedstrijdpijl vanaf wederom 124, maar ging zijn pijl nipt in de enkele bull. Een cruciale dubbel vier van de Fries zorgde voor een 21ste en beslissende leg. Daarin, geholpen door een 180 en een rake dubbel 20, sloeg Noppert ijskoud toe.

Voor de man uit Joure betekent de eindzege een een twaalfde plek op de wereldranglijst en hoogstwaarschijnlijk een plek op de World Cup of Darts. 100.000 pond is gemoeid met de overwinning, waarmee hij de vierde Nederlander is geworden om de UK Open te winnen. Roland Scholten, Raymond van Barneveld en Michael van Gerwen gingen hem voor.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties