Op deze dag in … 2008: Stompé verslaat Taylor met 107 gemiddeld in finale German Darts Championship

In ‘Op deze dag in …’ blikt Dartsnieuws terug op een evenement of prestatie van een speler op een bepaalde datum. Deze keer een terugkeer naar 30 november 2008.

Op 29 en 30 november werd de German Darts Championship in de Gerry Weber Centre in Halle gespeeld. De German Darts Championship was toentertijd één van de grotere Pro Tour-toernooien, een Euro Tour-circuit was er destijds nog niet.

Tijdens de eerste toernooidag werden de eerste vier rondes gespeeld. Stompé wist zich toen voor de finaledag te plaatsen door Wes Newton (3-2), Mick McGowan (3-2), Steve Brown (3-0) en Vincent van der Voort (3-1) te verslaan.

Vervolgens rekende The Matchstick af met Steve Hine (3-0) en Andy Hamilton (4-2) voor een plek in de eindstrijd. Tegenstander in die finale was de grote Phil Taylor, die Kevin Wensink (3-0), Robert Thornton (3-0), Jelle Klaasen (3-0), Kevin Painter (3-0), Wayne Jones (3-0) en John Part (4-2) had verslagen en slechts twee sets had afgestaan.

Van Stompé kreeg Taylor meer tegenstand, want de voormalig trambestuurder gooide de wedstrijd van zijn leven. Er werd gespeeld om vier gewonnen sets, waarbij er twee legs nodig waren om een set te winnen.

De finale

Taylor opende de wedstrijd met twee 12-darters om de eerste set te winnen en wierp een 11-darter in de tweede set, maar die set ging via dubbel 10 naar de Nederlander.

In de eerste leg van de derde set wierpen beide spelers een 180-score, maar het was Taylor die er met een 101 finish met de leg vandoor ging. Stompé maakte echter weer gelijk door na een 174-score de dubbel 20 te raken. De derde leg ging naar Taylor, die met een 13-darter op een 2-1 voorsprong kwam.

Stompé pakte de eerste leg van de vierde set met een 14-darter en begon daarna met een 174-score en 180'er aan de tweede leg. Ook met zijn zevende en achtste pijl werd de triple gevonden, maar de negendarter werd gemist doordat de pijl op dubbel 18 net boven het ijzerdraad belandde. Het was gelijk zijn enige kans op die leg, want Taylor maakte daarna weer gelijk via dubbel 7, alvorens Stompé via dubbel 9 alsnog voor 2-2 in sets zorgde.

De Nederlander pakte daarna voor het eerst de leiding door de vijfde set met 2-1 naar zich toe te trekken. Stompé kwam vervolgens op één leg van de titel door 105 uit te gooien in de eerste leg van de zesde set. Taylor kreeg vervolgens drie kansen op tops en dubbel 10 om gelijk te maken, maar miste zijn mogelijkheden. Daarna was het Stompé die via dubbel 10 één van zijn mooiste zeges ooit wist te boeken.

Stompé besloot die wedstrijd met een fantastisch gemiddelde van 107.28, terwijl Taylor een moyenne van 108.09 punten per beurt neerzette. The Power gooide tijdens de eerste vijf sets zelfs een gemiddelde van bijna 120, maar het mocht niet baten voor de recordwereldkampioen.

Lees meer over:
PDC Co Stompé

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties