Smith is niet tevreden met één wereldtitel: "Wil meervoudig wereldkampioen worden"

Michael Smith kroonde zich dinsdagavond tot PDC-wereldkampioen door in de finale Michael van Gerwen met 7-4 te verslaan.

Voor Smith ging een droom in vervulling. "Het is geweldig. Dit is waar ik mijn hele carrière voor gewerkt heb. Ik ging om 1.30 uur naar bed en heb zeven uur lang naar de trofee in de kast liggen kijken. Ik wil met deze trofee op de middenlijn van rugbyclub St Helens staan, met de grote 'V' achter ons, en ik weet zeker dat er een paar tranen zullen vloeien. Het is nog niet tot me doorgedrongen, en ik denk dat dat pas gebeurt als John McDonald (Master of Ceremonies) me op het podium introduceert."

Negendarter

Smith gooide in de finale ook nog een negendarter, nadat Van Gerwen in dezelfde leg dubbel twaalf had gemist om een negendarter te gooien. "Toen hij erin ging, wist ik dat er iets speciaals gebeurde. Toen hij dubbel 12 miste, gaf ik hem een 'high-five' en ik dacht: 'Als je nu een negendarter kan gooien, weet hij dat ik écht in de match zit, weet hij dat ik hier ben om te winnen'. Ik had kippenvel. Ik trilde. Mijn hart bonkte, maar gelukkig toen ik de 140 gooide in de volgende leg na de negendarter, werd alles weer rustig. Ik denk dat ik die negendarter wel een miljoen keer heb teruggekeken, want het commentaar van Wayne Mardle maakte het nog specialer."

Geen spijt

De 32-jarige Engelsman verloor eerst acht majorfinales, vooraleer het op de Grand Slam of Darts dit jaar eindelijk raak was. "De verloren WK-finale tegen Peter Wright vorig jaar was het laagste punt waar ik ooit ben geweest. Ik zei na afloop tegen John McDonald dat ik het WK nooit ging winnen en ik barstte in tranen uit, maar ik ben gewoon blijven vechten en ik heb laten zien dat doorzettingsvermogen wel degelijk wint. Je moet wedstrijden verliezen. Je kunt niet leren door alles te winnen. Je moet hartzeer ervaren, en elke tegenslag is gewoon een nieuw verhaal voor een geweldige comeback. Ik heb geen spijt van wat ik heb gedaan of van nederlagen waarvan ik vond dat ik had kunnen winnen; dat maakt deze overwinning voor mij alleen maar mooier."

Smith is dankzij deze wereldtitel ook de nieuwe nummer één van de wereld. "Het is de droom van elk kind. In elke sport die je speelt, wil je de beste speler ter wereld zijn. Je wil de nummer één van de wereld worden, je wil wereldkampioen worden en ik heb het gisteravond allebei mogen doen, mijn droom is dus uitgekomen. Je zet ook een enorm doel op je rug. Iedereen wil me nu verslaan en ik moet er gewoon mee leren omgaan. Ik weet niet hoe ik me ga voelen, want ik heb nog nooit als wereldkampioen gespeeld, maar ik ga mijn best doen."

Dromen van meer

Na deze eerste wereldtitel droomt Smith van meer succes. "Ik wil meer wereldtitels winnen. Ik wil mijn carrière niet beëindigen met één wereldtitel. Ik wil er twee winnen, en als ik er twee win, wil ik er drie winnen. Ik wil een meervoudig kampioen zijn. Ik heb twee grote tv-titels in de PDC, maar ik wil meer."

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties