Sportsmarketeer Chris Woerts waarschuwt na wereldtitel van Luke Littler: "Stabiele thuissituatie is tachtig procent van de garantie op succes"

Luke Littler is op korte tijd uitgegroeid tot een echte sensatie in de dartswereld. De verliezend finalist van het afgelopen WK Darts mag volgende maand zelfs zijn debuut maken in de Premier League Darts.

Sportmarketeer Chris Woerts, oprichter van het Toto Dart Kings team, weet als de beste dat er bijzonder veel op de amper 16-jarige Engelsman zal afkomen. "Hij houdt toch van pizza, hamburgers en energiedrank? Zijn management krijgt nu allerlei interessante deals binnen van dat soort merken. En er komen allerlei gelukszoekers op hem af, die gouden bergen beloven", zegt Woerts tegenover AD.nl.

"Gaan zijn ouders, vriendin en management mee in de gekte en de euforie van het moment, dan is zijn carrière een kort leven beschoren”, voorspelt Woerts. "Je moet niet voor het snelle geld gaan. Het is de kunst zeer terughoudend om te gaan met de commercie en je te concentreren op de sport. Dan komt het geld vanzelf.”

Stabiele thuissituatie

Woerts waarschuwt dan ook. "Een stabiele thuissituatie is tachtig procent van de garantie op succes. Zijn je ouders en je vriendin wijze raadgevers, houden ze je met beide beentjes op de grond, dan komt het goed. 16 is een cruciale leeftijd. Waarom? Er komen twee verleidingen van het leven om de hoek: drank en vrouwen. Daar geven jonge atleten vaak aan toe. Het zijn sterke benen die de weelde kunnen dragen. In Engeland komt daar nog bij dat je door de tabloids eigenlijk geen privéleven meer hebt.”

Tijdens het afgelopen WK werd Littler's vriendin al voor geldwolf versleten en maakte Gary Anderson zijn beklag tegenover de media die Littler teveel zouden ophemelen. "We hebben in het darts nog zo’n toptalent gehad, Josh Rock. De pers en alles eromheen hebben hem helemaal kapot gemaakt. Gebeurt dat met Luke ook, kijk dan vooral naar jezelf. Laat die jongen gewoon darten", zegt Jacques Nieuwlaat, al jarenlang dartscommentator.

Andere klasse

"Maar deze jongen heeft wel exceptioneel veel talent. Dit is van een andere klasse", vervolgt Nieuwlaat, die de vergelijking trekt met Michael van Gerwen. "Michael begon in 2006 en 2007 fantastisch, 2008 was ook nog oké. Daarna volgden drie jaren waarin het niets was. En in 2012 stond hij er weer. Littler zit nu nog aan de bovenkant van die golf. Vaak worden op een gegeven moment de aandacht, het spelen of de druk toch te veel. Maar als je dan door dat dal komt, kan de piek hoger zijn. Gebeurt dat bij deze jongen, berg je dan maar.”


,,Hij komt over als een nuchtere jongen, die de goede dingen doet en zegt. Zijn vriendin is wat ouder en lijkt ook het gezonde verstand te hebben. En vergeet niet: die jongen staat onder contract bij de PDC. Die zijn ook redelijk streng in de leer. Zij waken ervoor dat Littler geen speelbal wordt van de commercie en zullen hem afschermen van de pers.”

PDC

"Uiteindelijk denk ik dat de meest wijze partij in dit geheel de PDC is”, zegt Nieuwlaat. "Zij willen toch hun aandeel beschermen. Daarom verbaast het me ook ergens dat Littler toch al is uitgenodigd voor de Premier League Darts. Zestien donderdagen, veel reizen, heel zwaar. Als je alles gaat spelen, ben je zeven dagen per week aan het darten óf zit je in het vliegtuig. Dan geef ik je op een papiertje: dan is hij halverwege het jaar al helemaal uitgepierd.”

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties