Stortvloed aan nieuwe PDC-kampioenen maakt van 2018 een doorbraakjaar

Buiten de dominantie van Michael van Gerwen en Gary Anderson op de Pro Tour gerekend, dringen er dit jaar een aantal nieuwe PDC-kampioenen aan.

Van Gerwen won tien van de 24 Euro- en Pro Tour-toernooien, vier werden er gewonnen door Anderson. De overige titels werden echter vooral opgeraapt door nieuwe namen. Zij wisten nog niet eerder succes te boeken bij de PDC.

Zo zegevierden Corey Cadby en Krzysztof Ratajski tijdens de UK Open Qualifiers in Wigan. 'King Cadby' zou later ook nog een Players Championship-finale halen, voordat hij terugkeerde naar Australië. Ratajski bereikte tijdens het kwalificatiecyclus voor de UK Open ook nog twee kwartfinales.

Mickey Mansell en Jeffrey de Zwaan wonnen op de Players Championships hun eerste titel bij de PDC. De Zwaan stond dit jaar zelfs al in drie Pro Tour-finales. Scott Taylor en Gabriel Clemens haalden daarnaast ook voor het eerst de eindstrijd op een vloertoernooi, maar verloren van respectievelijk Van Gerwen en Anderson.

Het Euro Tour-circuit leverde één nieuwe winnaar en een nieuwe runner-up op. Max Hopp verraste door de eindzege te pakken op de German Darts Open, terwijl Steve Lennon in de finale van de Dutch Darts Masters stond.

Ter vergelijking met vorig jaar: het PDC-rankingseizoen 2017 leverde zeven nieuwe finalisten op, waarvan vijf spelers daadwerkelijk het toernooi wisten te winnen. Halverwege 2018 is dit aantal al overtroffen. Het nog prille seizoen kende al vijf nieuwe winnaars, terwijl drie spelers runner-up werden bij hun finaledebuut.