Thibault Tricole wint kwalificatietoernooi en is eerste Fransman ooit op WK Darts

Thibault Tricole heeft zich als eerste Fransman ooit geplaatst voor het WK Darts in Alexandra Palace. 'The French Touch' won in de finale van het West-Europese kwalificatietoernooi in Kalkar van Wesley Plaisier.

De Fransen beginnen de laatste jaren steeds meer voet aan de grond te krijgen in de dartswereld. Zo haalde Tricole in 2022 de finale van Lakeside, terwijl diens landgenoot Jacques Labre dit jaar historie schreef door als eerste Franse darter een PDC Tour Card te winnen op de Q-School. Een Franse deelnemer op het WK Darts van de PDC ontbrak nog, maar daar komt in december verandering in.

Het kwalificatietoernooi in Kalkar stond open voor spelers uit de West-Europese landen die niet in de top-64 van de PDC Order of Merit stonden. Een flink aantal Tour Card-houders werden al in een vroeg stadium uitgeschakeld. Tony Martinez, Jurjen van der Velde, Luc Peters, Owen Roelofs, Jeffrey de Zwaan, Jose Justicia, Ronny Huybrechts, Jimmy Hendriks, Geert Nentjes, Rusty-Jake Rodriguez en Damian Mol kwamen niet voorbij de laatste 64.

Tricole was zelf ook verantwoordelijk voor de uitschakeling van wat bekende namen. Zo rekende hij af met Brian Raman (6-5), Robbie Knops (6-3), Jelle Klaasen (6-3) en Danny van Trijp (6-5). Plaisier versloeg onder meer Vincent van der Meer (6-4), Ryan de Vreede (6-4), Danny Jansen (6-5) en Stefan Bellmont (6-3) om zich te plaatsen voor de finale.

In de finale stond de druk er vol op voor beide mannen. Het niveau was niet hoog, slechts drie van de elf legs werden in vijf beurten of minder gewonnen. Plaisier begon de wedstrijd nog met een 15-darter, maar daarna pakte Tricole vier legs op rij dankzij een 16-darter, twee 17-darters en een 20-darter. Plaisier bracht de spanning terug door terug te komen tot 4-3 en wierp even later een 12-darter in de negende leg om 5-4 te maken. De Nederlander noteerde daarna echter een slechte eigen leg met vier beurten zonder triples. Tricole was daarin iets constanter en gooide zich met een 16-darter naar 6-4. Ook in de elfde leg liepen de triples iets beter bij de Fransman, waarna hij met een 17-darter een startplek bemachtigde voor het WK Darts.

Uitslagen PDC West Europe World Championship Qualifier 2023

Laatste 16

Maik Kuivenhoven 6-1 Philip van Gasse

Danny van Trijp 6-4 Jeroen Mioch

Thibault Tricole 6-3 Robbie Knops

Jelle Klaasen 6-2 Martijn Dragt

Wesley Plaisier 6-4 Ryan de Vreede

Danny Jansen 6-4 Dennie Olde Kalter

Mareno Michels 6-2 Mario Schmelcher

Stefan Bellmont 6-1 Ricky de Vos

Kwartfinale

Danny van Trijp 6-3 Maik Kuivenhoven

Thibault Tricole 6-3 Jelle Klaasen

Wesley Plaisier 6-5 Danny Jansen

Stefan Bellmont 6-4 Mareno Michels

Halve finale

Thibault Tricole 6-5 Danny van Trijp

Wesley Plaisier 6-3 Stefan Bellmont

Finale

Thibault Tricole 7-4 Wesley Plaisier

Lees meer over:
PDC WK Darts Thibault Tricole

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties