Uitleg PDC Q-School 2021: Zo kom je aan een PDC Tour Card

Van 8 tot en met 17 februari worden de Europese en Britse Q-School georganiseerd. Verdeeld over de beide locaties liggen 29 nieuwe PDC Tour Cards klaar voor de PDC seizoenen 2021-22.

Er liggen twaalf Tour Cards klaar op de Europese Q-School in Niedernhausen. De Britse Q-School in Milton Keynes krijgt er zeventien. Het aantal Tour Cards per locatie is bepaald op basis van het aantal inschrijvingen.

Q-School opgedeeld in twee fases

Omdat er honderden spelers meedoen aan de Q-School is er vanwege corona-maatregelen voor gekozen om zowel de Britse als de Europese Q-School in twee delen te knippen. Hierdoor zijn er minder spelers op de speellocatie aanwezig en kan er beter onderling afstand worden gehouden.

De eerste fase wordt in twee blokken van drie dagen gespeeld. Eerst van 8 tot en met 10 februari en daarna van 11 tot en met 13 februari. Van 14 tot en met 17 februari wordt de finalefase afgewerkt.

Spelers die afgelopen seizoen hun PDC Tour Card zijn verloren of in de top-16 van de Challenge Tour en Development Tour zijn geëindigd, zijn direct geplaatst voor de finalefase.

De overige deelnemers moeten in de eerste fase starten. Plaatsing voor de finalefase kan door op één van de drie speeldagen de laatste vier te halen. Mocht dat niet lukken, dan moeten spelers zorgen dat er zoveel mogelijk potjes gewonnen worden. Elke overwinning in een volledige ronde (zonder byes) levert een punt op. Via de Q-School Order of Merit van de eerste fase gaan ook spelers (tweemaal top-43 bij de Europese Q-School en tweemaal top-36 spelers bij de UK Q-School) door naar de finalefase.

Tour Card-verdeling tijdens finalefase

Tijdens de finalefase worden de Tour Cards pas daadwerkelijk verdeeld. Van de 29 beschikbare Tour Cards, worden er acht direct uitgekeerd. Op zowel de Britse als de Europese Q-School worden vier speeldagen afgewerkt. De acht directe kaarten gaan naar alle dagwinnaars op de toernooien.

De overige 21 Tour Cards zijn te verdienen via de Q-School Order of Merit. Op beide evenementen zijn per overwinning (voorrondes niet meegerekend, red.) punten te verdienen.

Met meerdere constante resultaten kunnen spelers op deze manier alsnog aan een Tour Card komen, zonder dagsucces te boeken. Tijdens de Europese Q-School zijn er acht Tour Cards beschikbaar via de ranking, dit zijn er dertien bij de Britse versie.

Wat kan je met een Tour Card?

De spelers die in het bezit zijn van een Tour Card, kunnen aan de Pro Tour-toernooien meedoen. Daarnaast mag je deelnemen aan de kwalificatietoernooien voor de Euro Tour-evenementen, de qualifiers voor de Grand Slam of Darts en World Series of Darts Finals en het allerlaatste WK-kwalificatietoernooi.

Kan je zonder Tour Card nog op het PDC-circuit spelen?

Speciaal voor spelers die een Tour Card zijn misgelopen, is de PDC Challenge Tour opgezet. Dat zijn doorgaans 24 toernooien, met telkens een hoofdprijs van 2000 pond. Vanwege de coronapandemie is het nog onduidelijk hoe dit circuit eruit ziet in 2021. Met goede resultaten op de Challenge Tour zijn overigens ook reserveplekken te bemachtigen voor de Pro Tour-toernooien.

Lees meer over:
PDC Q-School

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen