Uitleg PDC Q-School 2023: Hoe kom je aan een PDC Tour Card en wat kan je ermee?

Van 9 tot en met 15 januari worden de Europese en UK Q-School georganiseerd. Verdeeld over de beide locaties liggen 27 nieuwe PDC Tour Cards klaar voor de PDC-seizoenen 2023-24.

Het aantal Tour Cards per locatie is bepaald op basis van het aantal inschrijvingen. Via de Europese Q-School worden er veertien Tour Cards verdeeld en via de UK Q-School dertien.

Q-School opgedeeld in twee fases

Net als de afgelopen twee jaren is de Q-School opgedeeld in twee fases. De eerste fase vindt plaats van 9 tot en met 11 januari, daarna volgt de finalefase van 12 tot en met 15 januari.

Spelers die afgelopen seizoen hun PDC Tour Card zijn verloren of in de top-8 van de Challenge Tour en Development Tour zijn geëindigd, zijn direct geplaatst voor de finalefase.

De overige deelnemers moeten in de eerste fase starten. Plaatsing voor de finalefase kan door op één van de drie speeldagen de laatste acht te halen in Kalkar of Milton Keynes. Mocht dat niet lukken, dan moeten spelers zorgen dat er zoveel mogelijk potjes gewonnen worden. Elke overwinning in een volledige ronde (zonder byes) levert een punt op. Via de Q-School Order of Merit van de eerste fase gaan ook spelers door naar de finalefase.

Tour Card-verdeling tijdens finalefase

Tijdens de finalefase worden de Tour Cards pas daadwerkelijk verdeeld. Van de 27 beschikbare Tour Cards, worden er acht direct uitgekeerd. Op zowel de Britse als de Europese Q-School worden vier speeldagen afgewerkt tijdens de finalefase. De acht directe kaarten gaan naar alle dagwinnaars op de toernooien.

De overige 19 Tour Cards zijn te verdienen via de Q-School Order of Merit. Op beide evenementen zijn per overwinning (voorrondes niet meegerekend, red.) punten te verdienen. Via de Europese Q-School Order of Merit liggen negen Tour Cards klaar, via de UK Q-School Order of Merit acht stuks.

Met meerdere constante resultaten kunnen spelers op deze manier alsnog aan een Tour Card komen, zonder dagsucces te boeken.

Wat kan je met een Tour Card?

De spelers die in het bezit zijn van een Tour Card, kunnen aan de Pro Tour-toernooien meedoen. Daarnaast mag je deelnemen aan de kwalificatietoernooien voor de Euro Tour-evenementen, de qualifiers voor de Grand Slam of Darts en World Series of Darts Finals en het allerlaatste WK-kwalificatietoernooi.

Kan je zonder Tour Card nog op het PDC-circuit spelen?

Speciaal voor spelers die een Tour Card zijn misgelopen, is de PDC Challenge Tour opgezet. Dat zijn 24 toernooien, met telkens een hoofdprijs van 2500 pond. Spelers kunnen ook deelnemen aan Associate Qualifiers voor de Euro Tours en bovendien is er voor spelers onder de 24 jaar nog een Development Tour.

Lees meer over:
PDC Q-School

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties