Van Barneveld: 'Ik leer nog elke dag te houden van mijzelf'

Raymond van Barneveld is intussen een klein halfjaar opnieuw actief op de PDC Pro Tour. De Nederlander blikt tevreden terug en kijkt ook met vertrouwen uit naar de rest van het jaar.

Van Barneveld dacht eigenlijk niet aan een terugkeer tot zijn huidige coach Iwe Kuitert hem tijdens een goed gesprek toch overhaalde. Ik had tijdens de pandemie tijd om na te denken over van alles. "Door corona gingen al die demo's niet meer door, dus moest ik iets", aldus Van Barneveld bij Sportnieuws.

Volslagen verrassing

Die terugkeer kwam als een volslagen verrassing bij veel van zijn fans. "Dat snap ik wel, aan de andere kant: ook niemand zag corona aankomen. "Dat ik terugkeerde voor het geld klopt ergens wel, want de schoorsteen moet uiteindelijk blijven roken en het leven is nou eenmaal duur. Helemaal na een jaar als daarin dingen als een scheiding gebeuren."

"Uiteraard heb ik door de jaren heen goed verdiend, al waren dat in die tijd wel andere bedragen dan tegenwoordig", zegt 'Barney'. Maar toen Gerwyn Price begin dit jaar wereldkampioen werd pakte die even een half miljoen! Toen ik het WK won, had ik 32.000. Ook mooi, maar daarmee neem je nog geen ontslag bij je baas."

Geloof

Van Barneveld behaalde begin dit jaar opnieuw een Tour Card op de PDC Q-School. Wonder boven wonder won ik wat later mijn 1e toernooi sinds 2013. Echt, wat er wel niet na hard werk en veel geloof in jezelf kan gebeuren. Ik leer nog elke dag te houden van mijzelf. Na een nederlaag boorde ik mezelf altijd al de grond in en stopte ik mijn gevoelens in een hoekje."

Ook na grote successen bleef Van Barneveld bijzonder streng voor zichzelf. "Dan zei ik: 'je bent niet de beste', als ik mijn 5 wereldtitels tegen de 16 van Phil Taylor afzette. Als ik dan zo negatief over mezelf praat en denk, komt er natuurlijk niks goeds meer uit terwijl ik wél altijd vechtlust en veerkracht heb getoond. Dat moest gewoon anders."

Realistische verwachtingen

De intussen 54-jarige Nederlander wil zichzelf geen onrealistische verwachtingen meer opleggen. "Ik denk dat dat ook iets wat met de jaren is gekomen. Je wordt ouder, realistischer. Kijk, dit huidige dartjaar komt helemaal goed met en voor mij. Ik ga van me laten horen, alleen is nummer 1 van de wereld worden niet mogelijk. Een doel zoals mezelf plaatsen voor het WK bijvoorbeeld, kan wél."

Lees meer over:
PDC Raymond van Barneveld

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties