Van Gerwen op één in alternatieve wereldranglijst

Michael van Gerwen won vorige week voor de derde keer in zijn carrière de World Matchplay. Hierdoor is hij opgeklommen naar de derde plaats op de wereldranglijst en nummer één op een alternatieve ranglijst.

Christopher Kempf, die voor de PDC een analyse maakt van de toernooistatistieken, rangschikt spelers op basis van het kaliber van tegenstanders in gewonnen en verloren wedstrijden. De Holistic Order of Merit Enhanced Ranking (HOMER) is een rankingsysteem bedacht om belangrijke factoren in het darten te meten en te verantwoorden.

Uitleg over systeem

Zo ontvangen spelers rankingpunten voor het winnen van elke wedstrijd tijdens een rankingtoernooi. Die rankingpunten stijgen wanneer je verder in een toernooi komt. De WK-finale heeft een twee keer zo groot effect op de ranking als de finale van een van de andere zes TV-rankingtoernooien, vier keer het effect van een finale van een European Tour evenement, en acht keer het effect op de ranking van een Players Championship finale.

Price

Dankzij zijn eindzege op de World Matchplay is Michael van Gerwen de nieuwe nummer één in het HOMER-systeem. Luke Humphries staat op twee en op de derde plaats vinden we Michael Smith terug. Opvallend genoeg vinden we Gerwyn Price, de huidige nummer één op de wereldranglijst, pas op de zesde plaats. Dimitri Van den Bergh, op de voorbije World Matchplay nog halvefinalist, staat zelfs pas dertiende.

Van Gerwen op één in alternatieve wereldranglijst
Foto: PDC

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties