Nieuwlaat noemt alternatieven om boegeroep richting Price te stoppen: ''Het publiek moet als het ware opnieuw opgevoed worden''

Gerwyn Price zal dit jaar niet voor de tweede keer in zijn carrière wereldkampioen worden. Daar heeft het opzetten van een koptelefoon niets aan veranderd.

Price wordt al jarenlang uitgejouwd door het publiek, voor de oorzaak daarvan moeten we terugkeren naar 18 november 2018. Toen speelde Price de finale van de Grand Slam of Darts tegen Gary Anderson. Anderson had het na een tijdje wel gehad met het uitbundige juichen van de Welshman en maakte daarover zijn beklag, hij gaf hem zelf een lichte duw.

De DRA (orgaan dat tuchtsancties uitspreekt) onderzocht de zaak en legde Price een boete op, Anderson kwam er vanaf met een waarschuwing. Maar sindsdien is de toon gezet en wordt Price op bijna elk toernooi uitgejouwd door het publiek.

Reglementen

Lange tijd liet Price uitschijnen zich daar niet van aan te trekken, maar op dit WK veranderde dat toen hij in zijn kwartfinale tegen Gabriel Clemens bij een 3-1 achterstand in sets plots met een koptelefoon het podium betrad. De PDC was daar bij monde van CEO Matt Porter niet bijster gelukkig mee, maar vond in de reglementen niets dat het dragen van een koptelefoon verbiedt. Al zou die regel wel eens spoedig kunnen aangepast worden.

Price krijgt echter wel de nodige steun van enkele collega's. Zo liet Michael van Gerwen noteren dat de huidige nummer één van de wereld wel wat meer respect verdient. "Maar hij heeft het zelf ook wel een beetje veroorzaakt en zal ook zelf een oplossing moeten bedenken", was Van Gerwen ook kritisch.

Home Alone

Ook Raymond van Barneveld toont begrip. "Gerwyn is nu 'home alone' en dat is vervelend voor hem. Ik zie niet zo snel een manier om het te stoppen. Je kunt moeilijk tegen duizenden toeschouwers zeggen dat ze hun mond moeten houden. En als hij een koptelefoon opdoet, zal het gejoel zeker niet minder worden.”

Van Barneveld droeg de voorbije jaren overigens zelf regelmatig oordopjes. "Ik snap niet dat Gerwyn daar niet voor heeft gekozen, dat valt veel minder op. Maar ik heb ze een maand geleden in de prullenbak gegooid, omdat ik er loom door werd. Ik miste de adrenaline die ik vanuit de zaal kreeg. En ik wil ook weer genieten van zo'n volle zaal.”

Ingrijpen door PDC

Jacques Nieuwlaat, commentator bij Viaplay en bestuurslid van de spelersvakbond PDPA, hoopt ook dat er een oplossing gevonden wordt. "Ik denk niet dat de andere spelers massaal een statement zullen maken om hem te steunen. Een andere mogelijkheid is dat de PDC gaat ingrijpen. Dat ze voor elke wedstrijd een oproep doen om spelers alleen op een positieve manier te ondersteunen. En vervolgens de wedstrijd stil te leggen als er een speler continue wordt uitgejouwd. Net zo lang tot het stopt. Het publiek moet als het ware opnieuw opgevoed worden. Het gaat bij zo'n WK wel om een eerste prijs van een half miljoen pond hè.”

Al betwijfelt Nieuwlaat of de PDC zo ver zal gaan. "Dan blijft over dat Gerwyn zelf actie onderneemt. Die koptelefoon ging wat ver, maar er zijn ook heel goede oordopjes, die op maat gegoten worden zelfs. Die vallen niet op en daar kan hij zich goed mee afsluiten voor invloeden van buitenaf. Zegt Raymond dat je daardoor ook adrenaline kunt missen? Tsja, dan zal Gerwyn goede afwegingen moeten maken van wat het hem oplevert en wat het hem kost. Maar ik denk dat dit wel de meest realistische oplossing is.”

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties