Van Veen overwon strijd tegen darteritus: ''Misschien heeft het mijn carrière geholpen''

Het is geen verrassing om een Nederlandse darter in de top acht te zien als het gaat om seizoensgemiddelden op de PDC ProTour, maar het is misschien wel een verrassing om te weten dat het niet om Michael van Gerwen gaat.

Het is ook niet Dirk van Duivenbode - winnaar van drie ProTour-titels in 2023 -, voormalig UK Open-kampioen Danny Noppert of vijfvoudig wereldkampioen Raymond van Barneveld. In plaats daarvan is de 21-jarige nieuwkomer Gian van Veen, die zich heeft ontpopt als een van de meest talentvolle spelers van de sport.

De jongeling boekte vorig jaar successen op de Development Tour en Challenge Tour, maar wist tijdens een invalbeurt op de Pro Tour ook verrassend door te stoten tot de finale van een Players Championship-toernooi. Dat deed hij toen nog zonder het bezitten van een PDC Tour Card. Die Tour Card haalde hij in januari alsnog op de Q-School.

Hij bereikte de kwartfinales in drie van de eerste acht Players Championship-evenementen van het jaar en onlangs bereikte hij zijn eerste kwartfinale op de European Tour in Sindelfingen.

Van Veen versloeg zijn landgenoot Noppert en jeugdwereldkampioen Josh Rock om de laatste acht te bereiken alvorens hij met een gemiddelde van 106 verloor van Luke Humphries.

"Het gaat momenteel heel snel met mijn ontwikkeling, de laatste paar maanden zijn onwerkelijk geweest'', erkent Van Veen in een interview met The Darts Show podcast. ''Ik geniet er gewoon van en wie weet wat er nog komt?''

Strijd tegen darteritus

Van Veen balanceert momenteel zijn dartsverplichtingen met het laatste jaar van zijn studie luchtvaart en hij is van plan om fulltime professional te worden zodra hij zijn opleiding heeft afgerond.

Nog geen 18 maanden geleden hing zijn toekomst in de dartssport aan een zijde draadje door zijn strijd met darteritus, maar dat bleek verrassend genoeg een positieve invloed te hebben op zijn spel.

"Zelfs met darteritus begon ik elke maand beter te spelen. Ik haalde gemiddeld 90-95'', zegt de darter uit Poederoijen. "Ik heb op de Pro Tour gespeeld met darteritus, ik heb een Challenge Tour- en Development Tour-titel gewonnen met darteritus.''

"Ik dacht eerst dat het mijn spel kapot zou maken, maar de resultaten bleven en mijn spel werd beter. Gelukkig heb ik me er doorheen geslagen en ben ik er nu vanaf. Misschien heeft het mijn carrière geholpen.''

"Ik heb geen gouden tip of zo, ik weet niet hoe ik er vanaf ben gekomen. Het draait allemaal om vertrouwen en geloof en als je wedstrijden wint, is het makkelijk om vertrouwen te krijgen."

Over zijn doelstelling voor dit seizoen is Van Veen helder. ''Ik wil dit jaar de Players Championship Finals en het WK Darts halen. Ik sta er goed voor op de Pro Tour Order of Merit en Development Tour Order of Merit. Dat zijn mijn doelen voor dit seizoen. Eind volgend jaar wil ik in de top-64 van de wereldranglijst staan. Wie weet wat er daarna gebeurt.''

Lees meer over:
PDC Gian van Veen

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties