VERGETEN DARTER: Jamie Caven: een leven geplaagd door tegenslagen, maar toch een mooie carrière uitgebouwd

In deze rubriek halen we regelmatig herinneringen op aan een 'vergeten darter' uit het verleden. Vandaag is het de beurt aan de Engelsman Jamie Caven.

Jamie Caven werd geboren op 10 maart 1976 in Leicester. Amper achttien maanden later verloor hij zijn rechteroog nadat hij gestoken werd door een bij. Het hield hem echter niet tegen om zich op te werken tot een talentvolle darter. Op 17-jarige leeftijd won hij de jeugdtitel op de Winmau World Masters door in de finale zijn landgenoot Lee Palfreyman met 3-1 te verslaan.

Nieuwe tegenslag

Op 20-jarige leeftijd werd Caven opnieuw met het noodlot geconfronteerd. Hij kreeg pancreaskanker, overleefde, maar moet sindsdien wel dagelijks vier insuline injecties krijgen voor de rest van zijn leven.

Ook deze tegenslag kreeg Caven echter niet klein. In 2008 wist hij zich voor het eerst te kwalificeren voor het PDC-WK. In de openingsronde zorgde hij meteen voor een stunt door de als 24e geplaatste Wes Newton met 3-0 huiswaarts te sturen. In de tweede ronde bleek Wayne Mardle uiteindelijk met 4-1 te sterk.

Een jaar later won hij zijn eerste van in totaal zes Players Championships. Dat jaar bereikte hij ook voor het eerst de kwartfinales op een major. Op de UK Open ging hij met 10-3 onderuit tegen de latere finalist Colin Osborne.

Jabba', zoals zijn bijnaam luidde, bleef ook de jaren nadien vlotjes meedraaien in de top-32 van de wereldranglijst. Verder dan de kwartfinales (UK Open 2012, European Championship 2010 en 2013 en Players Championship Finals 2014) kwam hij echter nooit meer. Op het WK was een plaats bij de laatste 16 in 2016 zijn beste prestatie.

Tour Card

In 2018 wist Caven zich voor het eerst in tien jaar niet te kwalificeren voor het WK. Ook in 2019 lukte dat niet en zo verloor Caven zijn Tour Card. Nadien waagde hij enkele pogingen op Q-School, maar zijn Tour Card heroveren lukte niet meer. Caven speelde in 2019 nog enkele toernooien op de BDO Tour, het waren voorlopig zijn laatste internationale toernooien.

Lees meer over:
PDC Jamie Caven vergeten darter

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties