Darter Raymond van Barneveld maakt in 2021 comeback

Na één jaar als darts-pensionado te hebben doorgebracht, maakt Raymond van Barneveld in 2021 zijn comeback op het PDC-circuit.

De vijfvoudig wereldkampioen gaat in januari meedoen aan de Q-School, waar Van Barneveld gaat proberen een Tour Card te verdienen voor het PDC Pro Tour-circuit. Een Tour Card is nodig om mee te kunnen doen aan de Players Championship-toernooien, waarmee spelers zich kunnen kwalificeren voor de majors.

In november 2018 kondigde Van Barneveld plotseling aan dat 2019 zijn laatste jaar ging worden op het PDC-circuit. De Hagenaar kreeg vervolgens een uitnodiging voor de Premier League Darts in 2019, zodat hij nog tweemaal voor eigen publiek in Ahoy Rotterdam mocht spelen.

Toch geen vervroegd pensioen

Een droom afscheid kwam er niet. Sterker nog, deze avonden draaiden uit op een enorme deceptie. Barney ging op de eerste dag met 7-1 onderuit tegen Daryl Gurney, waardoor degradatie uit de prestigieuze competitie nog vóór Judgement Night een feit was. Een dag later op 28 maart 2019 kreeg de Nederlandse dartspionier met 7-1 klop van landgenoot Michael van Gerwen. Een dreun die zo hard aankwam dat Van Barneveld na afloop aangaf per direct te stoppen met darten.

Op die beslissing kwam Van Barneveld - niet voor het eerst - een dag later terug. Het WK Darts 2019/20 werd weer het einddoel. Barney moest zich nog wel zien te plaatsen voor het wereldkampioenschap, maar deed een week later al goede zaken door de finale van een Players Championship-toernooi te halen. Die werd verloren van Adrian Lewis, maar WK-plaatsing was al binnen handbereik.

Later in zijn afscheidsjaar volgde nog een finaleplek op een World Series-toernooi en kwartfinales op de World Series of Darts Finals en de Players Championship Finals, voorafgaand aan zijn voorlopig laatste WK-deelname.

Darter Raymond van Barneveld maakt in 2021 comeback

Dramatisch einde

Nog één keer wilde Van Barneveld vlammen in Alexandra Palace, sinds een jaar na het winnen van zijn PDC-wereldtitel in 2007 thuishaven van het wereldkampioenschap. Een gedroomd afscheid kwam er echter niet.

De WK-loting koppelde Barney aan Darin Young in de eerste ronde. Bij winst wachtte Jeffrey de Zwaan, die de eerste stappen op het profcircuit als pupil van de 53-jarige Hagenaar maakte.

Die symbolische wedstrijd tussen het aanstormende talent en de uittredende dartsmeester kwam er echter niet. Darin Young versloeg de vijfvoudig wereldkampioen met 3-1 in sets en maakte plots een einde aan de carrière van de voormalig nummer één van de wereld. Wat volgde was een veel besproken interview, waarin Van Barneveld zichzelf tot op de bodem afbrandde.

Afscheidsavond en geruchten over terugkeer

Een mooi afscheid kwam er wel op 8 februari in een uitverkocht AFAS Live in Amsterdam, waar duizenden Nederlandse fans afscheid namen van de man die het darten in Nederland op de kaart heeft gezet.

Toch verschenen er al snel geruchten over een comeback van Barney op het circuit. Eerst wide Van Barneveld niet uitsluiten dat hij in de toekomst mee ging doen aan softtip-toernooien. Dit was nadat hij een online soft-tip wedstrijd had gespeeld én gewonnen tegen Phil Taylor.

Later kwam ook een rentree op het PDC-circuit ter sprake. Ondanks vijf wereldtitels bleef het knagen bij Van Barneveld. Niet veel later nuanceerde Barney deze speculaties en ook dartscommentator Jacques Nieuwlaat was stellig. Hij komt niet terug. Schei uit'', zei Nieuwlaat in de podcast van RTL7darts.

Niet te weigeren aanbieding

Het tegendeel blijkt waar, een maand later. Ben de Kok, eigenaar van Bengi BV en manager van Jeffrey de Zwaan, schotelde Van Barneveld een lucratief sponsorcontract voor.

Daar is de vijfvoudig wereldkampioen op ingegaan. De Kok wordt tevens de nieuwe manager van Barney en neemt deze rol over van Jaco van Bodegom.

Darter Raymond van Barneveld maakt in 2021 comeback

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties