Voorbeschouwing finale Grand Slam of Darts 2023: Luke Humphries versus Rob Cross

Zondagavond gaan Luke Humphries en Rob Cross strijden om de eindzege op de Grand Slam of Darts in Wolverhampton. Daarmee heeft het toernooi wederom een Engelse finale gekregen, nadat Michael Smith vorig jaar in de finale te sterk was voor Nathan Aspinall.

Met deze finale gaat er sowieso een nieuwe naam op de Eric Bristow Trophy komen. Sinds 2018 draagt de bokaal op de Grand Slam of Darts de naam van dartslegende Bristow, die in datzelfde jaar overleed.

Route naar de finale

Luke Humphries heeft het hele toernooi nog geen wedstrijd verloren. Hij won overtuigend van Steve Lennon (5-2), Gary Anderson (5-1) en Dirk van Duijvenbode (5-1) in de poulefase. Vervolgens rekende hij ook af met Ryan Searle (10-7), Gary Anderson (16-14) en James Wade (16-14). In vijf van zijn wedstrijden wierp Humphries een gemiddelde van (ruim) boven de honderd.

Rob Cross moest in de poulefase een nederlaag slikken tegen Michael van Gerwen (5-4) nadat hij drie matchdarts miste, maar pakte wel de winst tegen Martijn Kleermaker (5-4) en Fallon Sherrock (5-2). Daarna zegevierde 'Voltage' na een hoogstaande wedstrijd tegen Nathan Aspinall (10-8), alvorens hij ook Damon Heta (16-6) en Stephen Bunting (16-13) opzij wist te schuiven.

Voorgaande major-finales

Voor Humphries wordt het zijn derde major-finale. In 2021 verloor hij in de UK Open-finale van Wade. Vervolgens moest de voormalig jeugdwereldkampioen tot de World Grand Prix van dit jaar wachten voordat hij weer in een major-finale stond. Die won Humphries overtuigend door Gerwyn Price met 5-2 te verslaan waardoor 'Cool Hand Luke' voor het eerst een major wist te pakken.

Wat dat betreft beschikt Cross over een stuk meer ervaring. De darter uit Hastings haalde in zijn debuutjaar op de Pro Tour op het EK Darts van 2017 zijn eerste major-finale. Die werd verloren van Michael van Gerwen. Daarna bekroonde Cross zijn eerste jaar op de PDC Pro Tour wel op sensationele wijze met de wereldtitel.

In 2019 stond Cross in liefst vier major-finales. De finales van de UK Open en Premier League Darts werden verloren, maar hij mocht op de World Matchplay en het EK Darts wel de beker omhoog tillen. In 2020 werd Cross tweede op de World Series Finals, waarna de Engelsman op het EK Darts van 2021 zijn vierde major-titel veroverde. Zijn laatste twee major-finales werden echter verloren op de Players Championship Finals van 2022 en de Masters in 2023.

Head-to-head

Het wordt de veertiende onderlinge ontmoeting tussen Luke Humphries en Rob Cross. Laatstgenoemde wist zeven van de voorgaande dertien confrontaties te winnen en Humphries trok zes keer aan het langste eind.

Het momentum ligt echter bij Humphries. De huidige nummer vier van de wereldranglijst won de laatste twee onderlinge duels. Dit was tijdens een Euro Tour-toernooi in Duitsland in oktober (6-4 voor Humphries) en bij de World Series Finals in Nederland in september (10-2 voor Humphries).

Zondag 19 november

Middagsessie

Halve finale

James Wade (89.45) 10-16 (95.80) Luke Humphries

Stephen Bunting (95.34) 13-16 (95.90) Rob Cross

Avondsessie (vanaf 20:00 uur)

Finale

Luke Humphries v Rob Cross

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties