Voorbeschouwing finale World Matchplay 2021: Titelverdediger Van den Bergh treft voormalig huisgenoot Wright

De grote finale van de World Matchplay in de Engelse kustplaats Blackpool gaat zondagavond tussen titelverdediger Dimitri van den Bergh en Peter Wright.

Beide spelers stonden al één keer eerder in de finale op de World Matchplay. Van den Bergh won het toernooi vorig jaar door Gary Anderson in de finale met 18-10 te verslaan. In 2017 verloor Wright zijn finale van Phil Taylor (18-8).

Route naar finale

Van den Bergh en Price maakten ieder op hun eigen manier indruk op weg naar de finale. De Belg toonde aan dat hij over een goede mentale weerbaarheid beschikt. Na een gemakkelijke zege op Devon Petersen (10-5), had Van den Bergh het in de tweede ronde lang lastig met Dave Chisnall. De eerste negen legs gingen allemaal tegen de darts in, tot de tweevoudig jeugdwereldkampioen eindelijk zijn eigen leg hield voor 6-4. Uiteindelijk werd het 11-8 voor The Dreammaker.

Bij de laatste acht stond hij tegenover Gerwyn Price. The Iceman haalde alle trucjes uit de kast, maar de Belg bleef onverstoorbaar doorgooien en liet Price met 16-9 kansloos. Vervolgens boog Van den Bergh in zijn halve finale tegen Krzysztof Ratajski een 6-2 achterstand om in een 17-9 overwinning.

Wright is op basis van vorm de favoriet voor de eindzege. Snakebite kwam nog geen moment in de problemen en dat komt voornamelijk door sterk spel van de oud-wereldkampioen zelf. Dat ondervond eerst Danny Noppert, die met 10-2 vakkundig opzij werd gezet.

De Schot gooide vervolgens 100+ gemiddeldes tegen Joe Cullen (11-5) en Michael Smith (16-7) om de laatste vier te bereiken. In de halve eindstrijd wist een buitenaardse Wright af te rekenen met Michael van Gerwen (17-10). Wright noteerde in deze partij een gemiddelde van liefst 110.37, pas het zevende 110+ gemiddelde ooit in het 28-jarige bestaan van de World Matchplay.

Head-to-head

De aanstaande titelstrijd is de dertiende onderlinge ontmoeting tussen Wright en Van den Bergh. Negen keer won de Schot, twee keer was de Belg de sterkste en in de Premier League Darts werd het eenmaal gelijk.

Drie van de voorgaande twaalf duels waren op televisie. Naast bovengenoemde de puntendeling won Wright de twee andere TV-partijen. De laatste zege van Van den Bergh op de Schot dateert van een Players Championship-toernooi in juni 2019. Inmiddels is Wright al zes wedstrijden ongeslagen tegen zijn Belgische collega-darter.

Goede band

Van Wright en Van den Bergh is bekend dat ze goed met elkaar kunnen opschieten. Toen begin 2020 het coronavirus uitbrak in het Verenigd Koninkrijk, kon de Belg niet direct naar huis terugkeren.

Wright stak een helpende hand toe, met als gevolg dat Van den Bergh wekenlang in het huis van de Schot mocht verblijven. In deze tijd hebben de twee spelers vaak samen getraind en is hun band alsmaar hechter gevonden.

Zondag 25 juli (vanaf 21:30 uur)

Finale

Dimitri van den Bergh vs Peter Wright

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties