Voorbeschouwing PDC Development Tour 11-15: Gaan Littler en Van Veen opnieuw het verschil maken?

Dit weekend wordt het derde toernooiweekend van de PDC Development Tour 2023 gespeeld. Het zijn de toernooien 11 tot en met 15 in een reeks van in totaal 24 evenementen.

De eerste tien toernooien werden vooral gedomineerd door Luke Littler en Gian van Veen. Beide spelers haalden al drie finales. Littler won er twee en moest zich eenmaal tevreden stellen met een tweede plaats. Van Veen won al zijn drie finales en wist daarmee de enorme kloof met Littler nagenoeg te dichten, ondanks het feit dat de Nederlander twee toernooien moest overslaan vanwege andere verplichtingen.

Littler verdiende 8900 pond op de Development Tour dit seizoen, Van Veen volgt met 8450 pond. Op gepaste achterstand volgt Wessel Nijman met 5275 pond, waardoor ook hij voorzichtig mag dromen van het meespelen om de hoofdprijzen later dit seizoen.

Wat is de PDC Development Tour?

De PDC Development Tour geldt als het opleidingsinstituut van de PDC. Talentvolle spelers hebben op dit circuit de mogelijkheid om hun gave verder te ontwikkelen.

Spelers mogen instromen zodra zij de leeftijd van zestien jaar hebben bereikt. Zij mogen dan meedoen tot en met het seizoen waarin zij 24 jaar worden.

Tegenwoordig bestaat het Development Tour-circuit uit 24 toernooien. Deze worden verspreid over vijf weekenden afgewerkt. Één van die vijf weekenden wordt gespeeld in het Duitse Hildesheim, de andere vier weekenden in het Verenigd Koninkrijk.

Wat zijn de vervolgmogelijkheden via de PDC Development Tour?

Elk jaar wordt er een PDC-jeugdwereldkampioenschap georganiseerd. Deze vindt dit seizoen plaats op 20 augustus. De beste spelers van de Development Tour mogen hieraan meedoen. Zij spelen een toernooi tot er twee spelers overblijven. De finale is traditiegetrouw op de finaleavond van de Players Championship Finals op 26 november.

De beloning voor de jeugdwereldkampioen is een cheque van 10.000 pond, deelname aan het WK Darts en plaatsing voor de Grand Slam of Darts in het daaropvolgende seizoen. Dat laatste geldt overigens ook voor de runner-up van de PDC World Youth Championship.

Maar er zijn nog meer beloningen te verdienen via de Development Tour. De nummers één en twee van de eindranking mogen meedoen aan het WK Darts en ontvangen een PDC Tour Card voor de twee daaropvolgende jaren. De nummer één van de Development Tour Order of Merit mag bovendien meedoen aan de Grand Slam of Darts in het lopende seizoen.

Indien één of meerdere spelers uit de top-2 van de PDC Development Tour Order of Merit al plaatsing voor een specifiek TV-toernooi binnen heeft, dan schuift deze door naar de volgende speler op de ranglijst. Hetzelfde geldt voor de verdeling van de Tour Cards.

Verdeling prijzengeld tijdens PDC Development Tour

Per toernooi wordt 15.000 pond aan prijzengeld uitgekeerd, dus de prijzenpot voor het gehele circuit van in totaal 24 toernooien bestaat uit 360.000 pond.

Vanaf het bereiken van de laatste 64 kunnen spelers prijzengeld verdienen, te beginnen met 75 pond. Dat bedrag loopt vervolgens op per ronde. De winnaar incasseert een mooi bedrag van 2500 pond.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties