Wade verkoos sportiviteit boven wereldtitel tijdens 'wind-gate': ''Geloof dat ik die wedstrijd anders makkelijk had gewonnen''

James Wade heeft in de podcast 'Up Front with Simon Jordan' gezegd dat hij een wereldkampioen zou zijn geweest als hij niet voor sportiviteit had gekozen.

Wade wordt algemeen beschouwd als een van de beste spelers ooit die nog geen wereldkampioen is geworden. De wereldtitel ontbreekt op zijn palmares, maar 'The Machine' wist wel al elf majors op zijn naam te schrijven.

Tijdens het WK Darts 2012 kreeg Wade zijn grootste kans op de wereldtitel. In zijn halve finale tegen Adrian Lewis stond de linkshandige darter 5-1 in sets voor, alvorens er een enorme windvlaag over het podium raasde. Na een korte onderbreking gingen de darters weer verder en won Lewis na een enorme comeback met 6-5.

Beide spelers besloten toen om van het podium te gaan. Wade is ervan overtuigd dat die beslissing hem de wereldtitel heeft gekost. ''Ik dacht altijd dat het me niet uit maakte, maar dat is wel degelijk zo omdat ik erover praat. Ik wil een wereldtitel en ik vind ook dat ik er één verdien. Echter verkoos ik vriendschap, wat me ten goede kwam, boven het halen van de finale'', zo stelt Wade.

''Er bestaat geen twijfel over dat ik de andere persoon (Andy Hamilton) in de finale zou hebben verslagen. In de halve finale tegen Adrian Lewis kwam er wind op het podium. Ik had de keuze om door te gaan of om van het podium af te lopen. Ik zou de volgende set makkelijk gewonnen hebben, Adrian was er immers met zijn hoofd niet meer bij. Ik deed echter het fatsoenlijke door van het podium te gaan en later terug te komen. Ik geloof er heilig in dat ik die wedstrijd anders makkelijk had gewonnen.''

Criticasters vormen inspiratiebron

De 40-jarige darter uit het Engelse Aldershot besprak ook het feit dat hij gedurende zijn carrière al diverse malen is afgeschreven door criticasters. Gek genoeg is dat juist reden gebleken voor zijn grootste successen.

''Ik heb de afgelopen twintig jaar al zo vaak gehoord 'hij zal nu niets meer winnen, hij is er klaar mee'. Zodra ik dat hoor raak ik gemotiveerd om prestaties neer te zetten. Misschien heeft dat invloed op mijn humeur en hoe ik toernooien benader'', geeft Wade toe.

"Als ik iemand hoor zeggen dat ik iets niet kan, denk ik 'ik kan het wel' en met die overtuiging weet ik dat ik weer een major kan winnen. Als ik de juiste dingen doe en het zit goed in mijn hoofd, dan kan ik binnen de komende twaalf maanden een major winnen. In de juiste mood ben ik daartoe in staat. Ik doe dat al twintig jaar en ik zie dat niet snel veranderen."

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties